Regija
NAKON DEVET MJESECI

Mališani ponovno u obnovljenom vrtiću Maslačak
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Gradsko vijeće smanjit će udjel roditelja u plaćanju cijene boravka djece na 20 posto cijene
BELIŠĆE - Jučer je u Belišću svečano otvoren obnovljeni Dječji vrtić Maslačak, koji pohađa približno 180 mališana predškolskog i jasličkog uzrasta u osam odgojnih skupina, a o kojima brine 22 zaposlenika, od čega 16 odgojitelja. Nakon gotovo devetomjesečne obnove, mališani iz Belišća i okolice vraćaju se danas u svoju matičnu vrtićku zgradu obnovljenu po najvišim standardima, u kojoj će uživati u igri, učenju i druženju pod sloganom "Odgoj je najbolje naslijeđe".
Projektantska vrijednost najveće obnove ove zgrade u posljednja tri desetljeća iznosi gotovo 7 milijuna kuna, a sufinancirana je sredstvima fondova Europske unije, Ministarstva regionalnog razvoja, Osječko-baranjske županije i Grada Belišća. Radove je izvodila tvrtka Presing d.o.o., a projektom energetske obnove bili su obuhvaćeni izmjena krovišta i postavljanje solarne elektrane, zamjena stolarije tehnološki suvremenijom, postavljanje nove elektroinstalacijske mreže, postavljanje izolacije, ugradnja novog sustava centralnog grijanja, modernizacija instalacija i uređenje sanitarnih čvorova postavljanjem nove opreme. Tijekom izvođenja radova polaznici vrtića privremeno su bili smješteni na četiri lokacije.


- Svaka ustanova predškolskog tipa ima dokument koji se zove ljetopis, a u koji se upisuje svaka pedagoška godina, koja je na svoj način bitna i važna. Za ovaj svečani trenutak izdvojio bih četiri godine za ljetopis koje su bile iznimno važne za ovu ustanovu. Prva je bila daleka 1941. godina, kada je sagrađen prvi dio današnjeg objekta. Godine 1972. i 1973. došlo je do proširenja i rekonstrukcije objekta, 1987. godine sagrađeni su kat i dvorana, a 2018. godine, 31 godinu nakon toga, došlo je do velikog projekta rekonstrukcije objekta - podsjetio je u svom obraćanju ravnatelj vrtića Maslačak, Zdenko Glasovac, naglasivši kako ovo nije samo investiranje u kvalitetu života i rada i prostor koji je zapravo "treći odgojitelj", već prije svega ulaganje u djecu i ljude – ono što je najvažnije za svaku lokalnu zajednicu i društvo u cjelini.
Zadovoljstvo uspješnim završetkom radova na energetskoj obnovi vrtića nije krio ni gradonačelnik Dinko Burić, naglašavajući koliko je ovaj dan važan za Belišće zbog godina i generacija koje dolaze, ali i poruke koja se šalje da su riječi o tome kako su nam djeca najvažnija ovim činom pretvorene u djelo te da je zorno pokazano i značenje zajedništva. Burić je osobito zahvalio Osječko-baranjskoj županiji i županu Ivanu Anušiću jer je zahvaljujući pomoći Županije od 700.000 kuna bilo moguće izvršiti i kompletnu obnovu sanitarnih čvorova, koji su bili izvan energetske obnove. Nakon ovog ulaganja stekli su se preduvjeti da Gradsko vijeće Belišća učini korak ka smanjenju udjela roditelja u plaćanju cijene boravka djece s dosadašnjih 30 na 20 posto ukupne cijene, a preostalih 80 posto cijene nastavit će financirati Grad Belišće. Predviđa se da će ušteda na energentima u vrtiću biti veća od 78 posto.

Lidija Aničić
Vrtići na području Županije sada su u vrlo dobrom stanju, ali otvaraju se natječaji i za izgradnju novih, kazao je župan Anušić
Najčitanije iz rubrike