Osijek
NOVI KURIKULUM ZA MEDIJSKU PISMENOST

Osječki strukovnjaci i kulturnjaci u Litvi
Objavljeno 20. studenog, 2018.
Elektrotehnička i prometna škola Osijek partner je u velikom Erasmus+ KA2 projektu suradnje za inovacije i razmjenu dobre prakse „iMES - Media To Understand and Create (Implementacija medijskog obrazovanja u škole)”. Projekt je primarno okrenut medijskoj pismenosti i načinima kako stvoriti ili poboljšati kurikulume u okviru kojih se medijska pismenost poučava.

- Projekt traje dvije godine, a nakon međunarodnog sastanka svih sudionika u Litvi u listopadu, u studenom je održana prva edukacija za nastavnike iz partnerskih institucija. U Vilniusu su se okupili nastavnici iz tri države – nositelja projekta, litavske Gimnazije Salomeja Neris Vilnius, grčkog 4. liceja Katerini, KEPA PIERIAS i hrvatske Elektrotehničke i prometne škole iz Osijeka. U projektu aktivno sudjeluje i osječka Akademija za umjetnost i kulturu s asistentima Odsjeka za kulturu i kreativne industrije Snježanom Barić-Šelmić i Tomislavom Levakom te litavski partner u projektu, Tehničko sveučilište Vilnius Gedimino – objašnjava Daliborka Pavošević, prof., stručna suradnica u Elektrotehničkoj i prometnoj školi.

Tijekom petodnevne edukacije sudionici iz triju država imali su priliku posjetiti tvornicu LINKMENY Sveučilišta Vilnius Gedimino, raspravljali su o medijima, propagandi i lažnim informacijama, razgovarali su s predstavnikom Veleposlanstva RH u Litvi - Berislavom Živkovićem, posjetili su litavski parlament i nacionalni Centar za civilnu edukaciju, a izradili su i praktični rad – "travelogue", osobni dokumentarni videozapis putovanja.

- Rezultat ovog projekta bit će novi kurikulum za medijsku pismenost, koji će sastavljati svi sudionici. U Litvi će se provoditi uklopljen u redovitu nastavu gimnazijskog programa, a u Grčkoj i Hrvatskoj kao izvannastavna aktivnost – zaključuje Pavošević. J. Pejaković
Najčitanije iz rubrike