Osijek
OSJEČKI CRVENI KRIŽ ISPUNIO ŽELJU TRIMA BAKICAMA IZ SILAŠA

Olga (90), Marija (80) i Mileva (79) prošetale gradom nakon 30 godina
Objavljeno 20. studenog, 2018.

Gotovo je nepojmljivo da netko tko živi samo 17 kilometara od Osijeka taj grad nije posjetio punih 30 godina! No da je i to moguće dokaz su tri stanovnice Silaša – 79-godišnja Mileva Trbović, 80-godišnja Marija Knežević i 90-godišnja Olga Vojvodić, kojima je Gradsko društvo Crvenog križa ispunilo zajedničku želju - šetnju osječkom promenadom! Želja im je ispunjena u okviru europskog projekta "OsnaŽENA", tijekom kojeg korisnike programa obilaze žene angažirane u pružanju pomoći korisnicima. Tanja Džekić, koja bake obilazi svakoga dana, osluhnula je njihovu potajnu, ali veliku želju i u četvrtak prijepodne bakice su, reći će u šali, dotaknule tlo Osijeka nakon punih 30 godina!

- Bile su presretne i naravno da su odmah potekle suze radosnice, jer štošta u gradu one zapravo nisu vidjele. Došli smo na promenadu i, kako je bio lijep i sunčan dan, sjele smo na klupu, a one nisu mogle prestati gledati Dravu, most, hotel Osijek i bile su oduševljene što im je ispunjena njihova želja jer nisu vjerovale da će u tim godinama ipak uspjeti doći u Osijek – rekla je Dora Zlatarić, voditeljica programa u GD-u Crvenog križa Osijek, dodajući da su samo malo prošetale promenadom jer se jedna od njih kreće isključivo s pomoću štapa i nije joj lako hodati.

Nakon boravka na promenadi posjetile su prostorije GD-a Crvenog križa, gdje su im djelatnici priredili posebno iznenađenje. Dobile su tako odjeću, obuću, ručnike, posteljinu, kućanske potrepštine, pelene i brojne druge potrepštine koje su im u Silašu potpuno nedostupne. Uz paket hrane uručena im je i kuharica, pa su u šali rekle kako će svakako iskušati koji od ponuđenih recepata. Ono što ih je također jako razveselilo jest novo međusobno prijateljstvo za koje svakako nije kasno ni u jednim godinama, pa ni ulaskom u deveto, odnosno deseto desetljeće života.

- One se u Silašu znaju samo iz viđenja, a sad su se baš odlično sprijateljile. Osim što je bitna pomoć u kući, ništa manje nije važna socijalna integracija i povezivanje. Rekle su da će se sada nastojati družiti još i više jer, kažu, imaju o čemu razgovarati zahvaljujući ovom dolasku u Osijek što su čekale tolike godine - pojašnjava Zlatarić, dodajući da su sam dolazak u Osijek, ali i povratak u Silaš bili toliko emotivni da suze nisu skrivali ni zaposlenici GD-a Crvenog križa ni brojni volonteri.

Inače, projekt "OsnaŽENA" prijavljen je u okviru Poziva "Zaželi - program zapošljavanja žena", sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Projekt se provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom, osječkim Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje te u suradnji s općinama Čepin, Šodolovci, Vladislavci i Vuka, te će se provoditi 30 mjeseci. Krajnji korisnici projekta starije su osobe kojima je potrebna potpora i podrška u kućanstvu. Među projektnim aktivnostima koje uključuju i poboljšavanje kvalitete života pruža im se pomoć u dostavi namirnica, održavanju čistoće, brizi o higijeni, pri odijevanju, dostavi lijekova, plaćanju računa, dostavi pomagala, razgovoru, druženju i uključivanju u društvo. Upravo je ovo potonje ono što će gospođe Mileva, Marija i Olga zadržati u trajnoj uspomeni. M. Mihelić
Vremešne stanovnice Silaša nisu se mogle nagledati grada - Drave, mosta, hotela Osijek, promenade...
Možda ste propustili...

MARSEL GEMERI IZ EKONOMSKE ŠKOLE

Prvak Festivala pameti

SVE DUŽE LISTE ZA UZV DIJAGNOSTIKU

Na ultrazvučno snimanje srca tek u veljači 2020.!

U POVODU 100 GODINA IZVIĐAŠTVA

Najveći izviđački kamp u povijesti grada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

OSIJEK DOMAĆIN ZBOROVANJA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE

Gamoš: I izviđaštvo je škola za život

3

UOČI DOBRO WORLD CUPA

I djeca i umirovljenici
vježbali sa Seligmanom

oglas