Osijek
GRADSKI VIJEĆNICI IZGLASALI PRORAČUN

Komunalna naknada
poskupljuje čak 20%
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Vrkić je otvoreno priznao kako u svojim godinama više ne mora kalkulirati, te si može dopustiti ovu nepopularnu mjeru

U ponedjeljak održana 13. sjednica Gradskog vijeća u svome je prvom dijelu, koji uključuje pitanja i prijedloge vijećnika gradonačelniku Ivanu Vrkiću, jasno dala do znanja da se bliže izbori za gradske četvrti i mjesne odbore.

Tako su vijećnici iskoristili ovu priliku priliku kako bi najviše upozorili na probleme komunalne infrastrukture u određenim dijelovima grada, ali ujedno i za samopromociju ili upiranje prstom u one druge. Pitanja su se kretala od onih o rekonstrukciji ulica u Retfali do tramvajske pruge do Josipovca, koja je posebno ražestila dogradonačlenika Borisa Piližotu, koji je ovaj projekt ocijenio neisplativim i onim kojim bi se uskratio niz socijalno važnijih projekata. Vijećnici su podsjetili i na nedostatnu infrastrukturu na Uskim njivama, problem biciklističkih staza, koševa za otpatke na Sjenjaku, ali i sramotan izgled nogostupa i parkirališta u Jaegerovoj te uređenje infrastrukture u Tenji, ali i školu u Sarvašu koja prokišnjava. Vijećnici HDZ-a od dogradonačelnika Piližote tražili su i da detaljno obrazloži zašto je i s kojim rezultatima putovao u Kinu, zbog čega je izostao s prošle sjednice Gradskog vijeća.

Ipak najviše polemike povelo se oko drugog ovogodišnjeg rebalansa gradskog proračuna komu se oporba oštro usprotivila, nazivajući ga neozbiljnim i loše planiranim. Naime, rebalansom je ovogodišnji proračun smanjen za gotovo 90 milijuna kuna, ili za oko 15 posto. Vijećnici HDZ-a naglasili su kako u skladu s ovim razvojem događaja imaju malu vjeru u to da će bolje biti proveden i onaj za sljedeću godinu.

- Sve se čini kao želja, a ne kao nešto što je potkrijepljeno realnim pokazateljima - poručio je Željko Kovačević, koji je u ime HDZ-a potvrdio kako ova stranka neće prihvatiti rebalans. Vijećnik Kristijan Šimičić iz Biraj bolje postavio je i konkretna pitanja vezana uz rebalans.

- Postojala je stavka o kapitalnom investiranju u biciklističke staze veća od pet milijuna kuna, sada se s ove stavke uklanja pet milijuna kuna. Potom smo imali dva milijuna kuna ulaganja u zonu Nemetin, sada ih povlačimo. Za OŠ Tenja planirano je ulaganje od 14,8 milijuna kuna, sada povlačimo 9,5 milijuna kuna. O čemu se ovdje radi? Puni li se proračun za sljedeću godinu namjerno na ovaj način da se stvori lažna slika, a onda se na kraju godine sve skine? - upitao je javno Šimičić. Pročelnik Upravnog odjela za financije David Krmpotić objasnio je kako je problem što za dio planiranih programa nije stigao novac iz državnog proračuna, a koji je bio nužan za određene projekte.

Inače, rebalans proračuna izglasan je s 20 glasova za i 15 protiv, odnosno oporba ga je odbacila. Ista situacija dogodila se i pri glasanju za proračun za 2019. godinu, koji je planiran u povijesnom iznosu od 692 milijuna kuna, a koji uključuje i neka nova zaduživanja grada. Oporba mu je zamjerila povećanje subvencija trgovačkim društvima u vlasništvu grada, a najviše polemike izazvalo je povećanje cijene komunalne naknade. I kada je proračun već izglasan i mislilo se da cijena komunalne naknade u 2019. ide gore za 10 posto, šok se dogodio kada je pred kraj sjednice gradonačelnik uložio amandman kojim traži povećanje naknade za čak 20% Tako je prvotno trebalo doći do povećanja vrijednosti boda po metru kvadratnom nekretnine s 0,58 kuna na 0,65 kuna, da bi naknadno bilo izglasano povećanje na 0,70 kuna. Time će proračun po ovoj osnovi u 2019. umjesto za planiranih 9,4 milijuna kuna, uknjižiti novih 18 milijuna kuna.

I dok je Anto Đapić komentirao kako se on u svom mandatu nije usudio dirati u komunalnu naknadu, Vrkić je otvoreno priznao kako u svojim godinama više ne mora kalkulirati, te si može dopustiti ovu nepopularnu mjeru.

Nefreteta Z. Eberhard
NI JEDNA KUNA NEĆE PROPASTI
Prigovore na rebalans proračuna komentirao je i gradonačelnik Vrkić.

- Mi imamo velikih problema s izvođačima. Tako primjerice još nisu počeli radovi na Kulturnom centru, za koji smo osigurali sedam milijuna kuna, jer nam je prema raspisanom natječaju najjeftinija ponuda stigla na 15 milijuna kuna. Sličan problem imali smo i sa Sakuntala parkom, zbog čega smo dva puta raspisivali natječaj. Jednostavno su cijene otišle gore, a mi radimo po zakonu i ni jedna kuna neće propasti. Štitimo ju prebacivanjem u sljedeću godinu - objasnio je Vrkić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike