Regija
UDRUGA BRANITELJICA DOMOVINSKOG RATA RH

I poezijom protiv zaborava na stradanje Vukovara ‘91.
Objavljeno 18. studenog, 2018.
VUKOVAR

Udruga braniteljica Domovinskog rata djeluje od 2011. godine, no od veljače ove, 2018. godine u nazivu udruge je i RH.

- Ima nas u ovom trenutku 50-ak, priličan je broj pridruženih članica, ali nažalost, žene umiru, bolesne su i nisu sposebne aktivno sudjelovati u radu udruge - kazala je predsjednica Udruge, Svjetlana Dželalija Kovačić, u Vukovaru uoči održavanja 6. Festivala neobjavljene domoljubne poezije.

Udruga, dodala je, surađuje s nekoliko ministarstava, a njihove aktivnosti podržava i lokalna zajednica, Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija, dok su njihovi projekti već prepoznati – s radionica braniteljica izlaze umjetnički radovi s etnomotivima koje redovito pokazuju na brojim manifestacijama.

- Postojimo kako bismo pomogle ne samo ženama nego ukupnoj braniteljskoj populaciji o kojoj brinemo, ali pritom i upoznajemo hrvatsku javnost s istinom o Domovinskom ratu - zaključila je Dželalija.

Tradicionalni Festival, ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH i Grada Vukovara, objedinio je, šestu godinu zaredom, tri zbivanja - proglašenje najboljih domoljubnih pjesama, obilježavanje 20. godišnjice smrti vukovarskog pjesnika Darka Dombaja, po čijoj je pjesmi "Grad u školjci" i nazvan ovogodišnji festival, i potpisivanje povelje prijateljstva s Udrugom pjesnika i umjetnika iz Dubrovnika, grada koji je s Vukovarom, službeno, prijatelj od 1993. godine.

- Zadovoljni smo razvojem festivala kroz godine, stiže nam sve veći broj pjesama, a ove je godine Udruga i pvi put nakladnik zbornika, u 150 primjeraka - navela je predsjednca Udruge braniteljica Domovinskog rata RH.

Inače, Festival neobjavljene domoljubne poezije okupio je u Ružičkinoj kući, u petak navečer, brojne uzvanike, skup je uveličala i Klapa HRM-a "Sv. Juraj", a pozdravio ih je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Na natječaj za 6. Festival pristiglo je 76 pjesama iz cijele Hrvatske, kao i iz Austrije i BiH. Njih 30 objavljeno je u zborniku, a deset najuspješnijih pjesnika primilo je priznanja i nagrade. Prvu je nagradu dobila Larisa Stojanović Janičev iz Vinkovaca, drugu Vesna Škrlin Batina iz Selnice, a treću Ankica Bistrović iz Koprivnice. Sanja Butigan
Svjetlana Dželalija Kovačić

predsjednica Udruge

Postojimo da bismo pomogle ne samo ženama nego ukupnoj braniteljskoj populaciji o kojoj brinemo, ali i čuvamo i širimo istinu o Domovinskom ratu
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike