Regija
OBNOVA SREDIŠNJEG PARKA

Zamijenit će se bolesna stabla, urediti nogostupi
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Park je nastao krajem 18. st. u stilu francuskih baroknih perivoja, prostire se na 8320 kvadrata
VINKOVCI

Gradske vlasti Vinkovaca najavljuju kako će vrlo uskoro početi rekonstrukcija i obnova središnjeg i najljepšeg vinkovačkog parka, onog na Trgu bana Josipa Šokčevića, koji je nastao krajem 18. stoljeća u stilu francuskih baroknih perivoja, a prostire se na 8320 četvornih metara. U Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada kažu kako rekonstrukcija parka obuhvaća očuvanje utvrđenih vrijednosti, odnosno povijesne matrice šetnice, te pravocrtne drvoredne sadnje koja naglašava rubove i smjerove šetnica, uklanjanje postojećih parkovnih sadržaja koji se ni stilski ni funkcionalno ne uklapaju u parkovne prostore, uklanjanje bolesnih i oštećenih stabala, sanaciju platane pokraj Muzeja, uklanjanje stabala sađenih preblizu objektima, ovalno proširenje pješačke površine ispred crkve, ugrađivanje novih klupa, a nova sadnja usklađuje se sa zaštićenim drvećem.

- Budući da smo postavili spomenik banu Josipu Šokčeviću i da su pri kraju radovi na uređenju spomenika Svetog Trojstva, te kada uredimo i fontanu koju moramo sanirati, nadamo se da će park zasjati u novom, još ljepšem svjetlu. U dogovoru sa stručnjacima iz Hrvatskih šuma krenut ćemo i u obnovu drveća, zamijenit ćemo bolesna stabla i pružiti ljepšu i ugodniju vizuru samom centru grada - kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić najavljujući da će obnova trajati nekoliko godina.

Izvorni park s kraja 18. stoljeća, što se dijelom i danas može vidjeti, formiran je od drvoreda kestena s platanama na uglovima parka, a stabla su bila udaljena od pročelja zgrada kako bi i njihova arhitektura dolazila do izražaja. Zbog oštećenja stabala, pješačkih staza, ali i zbog općenito zapuštenog izgleda parka, već godinama se priprema obnova pa su naručene povijesna studija, studija obnove i idejni projekt obnove parka.

- U studiji obnove analizirani su prostorni konflikti u obliku premale udaljenosti između stabala, što je, uz ratna oštećenja i oštru rezidbu krošnji 1983. i 1987., pridonijelo lošem stanju velikog dijela stabala parka. U studiji obnove predočeno je nekoliko varijanti rješenja obnove ovog važnog javnog gradskog prostora, od kojih je jedno razrađeno u idejnom projektu dovršenom u lipnju. U njemu je evidentirano postojeće stanje s prijedlogom zahvata za stabla, dani su prijedlozi opločenja staza i pozicije urbane opreme s novim spomenikom banu Šokčeviću - kaže Jasna Zeko Stolar iz Uravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada i moli građane za strpljenje.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike