Regija
ZA OBNOVU ĐAKOVAČKE PRVOSTOLNICE

Istražuju se oštećenja materijala od kojih je sagrađena katedrala
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Katedrala je u dobrom stanju. Najveći su problemi su u donjim zonama zbog kapilarne vlage, kaže restaurator i konzervator Marko Buljan
ĐAKOVO

Skele i prigušeni zvuk skalpela, četkica i drugog pribora u rukama konzervatora i restauratora u unutrašnjosti đakovačke katedrale - bazilike sv. Petra, nesvakidašnji, veliki stroj na ulazu u tu stolnu crkvu... – prizori su i aktivnosti koji se ovih dana mogu vidjeti oko najpoznatije đakovačke znamenitosti i u njoj. U Nadbiskupskom ordinarijatu pojašnjavaju da Đakovačko-osječka nadbiskupija provodi projekt "Integrirani razvojni projekt obnove i turističke valorizacije kulturno-povijesnog nasljeđa biskupa Josipa Jurja Strossmayera – I. faza: Izrada pripremne dokumentacije", koji je sufinanciran nepovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pukotine u gornjoj zoni
- Provedba projekta počela je u prosincu 2017. i trajat će do prosinca 2019. godine. Cilj je pridonijeti lokalnom i regionalnom gospodarskom razvoju kroz unaprjeđenje turističke valorizacije kulturno–povijesne baštine povezane s likom i djelom biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Svrha je projekta provedba stručnih istraživanja te priprema studijske i projektne dokumentacije neophodne za radove koji će se provoditi u drugoj fazi predloženog integriranog programa. U okviru navedenog projekta u studenome 2018. godine izvedeni su konzervatorsko-restauratorski istraživački radovi na eksterijeru katedrale sv. Petra kako bi se definirali uzroci i stupanj oštećenja te dale smjernice za obnovu - ističu u Ordinarijatu.

Konzervatorska i restauratorska struka ima dobre vijesti kada je o općem stanju katedrale riječ, to više što je od završetka njezine gradnje prošlo punih 136 godina. Biskup Strossmayer gradio ju je, naime, od 1866. do 1882., izabravši najbolje majstore i materijale toga vremena. Da je to bio pravi izbor potvrđuje se i danas, nakon gotovo 14 desetljeća.

- Katedrala je u iznenađujuće dobrom stanju, no najveći su problemi u donjim zonama zbog kapilarne vlage koja je jako dugo djelovala i soli su počele na nekim dijelovima izbijati na površinu. U gornjim zonama, s obzirom na to da, normalno, nije bilo pristupa, ima pukotina od prijašnjih događaja poput potresa, detonacija iz vremena rata i dr. No, s obzirom na sve to, u poprilično je dobrom stanju - ocjenjuje diplomirani konzervator i restaurator Marko Buljan, vlasnik obrta za konzervatorsko-restauratorske usluge Mural iz Čepina. Buljan s kolegama trenutačno radi na konzervatorsko-restauratorsko-istraživačkim radovima u unutrašnjosti katedrale – na zidnim slikama, zidovima i dr.

Smjernice za obnovu
- Cilj nam je prikupiti što više podataka vezanih uz sam sastav materijala od kojih je sagrađena i uređena katedrala, obaviti čišćenje, a kako bismo mogli odrediti smjernice za buduće konzervatorsko-restauratorske radove i, uz kemijske analize, provjeriti koje se količine soli nalaze u žbukama, vrste pigmenata kako bismo mogli što bolje davati smjernice za obnovu - kaže Buljan. Uz pomoć dizalice on i kolege bili su u gornjoj zoni katedrale.

– Freske imaju jako puno pukotina, bit će potrebna neka vrsta injektiranja, fiksiranja oslikanog sloja, no i dalje, s obzirom na to da to nije rađeno jako dugo, katedrala je u poprilično dobrom stanju - ocjenjuje Buljan.

Pred konzervatorsko-restauratorskom strukom zahtjevna je građevina, počevši od njezinih dimenzija, visine, a katedrala je cijela oslikana.

– Posla je puno i da bismo došli do konačnog zaključka o stanju i stupnju, uzrocima oštećenja katedrale, treba prikupiti jako puno informacija koje će moći stvoriti kvalitetan elaborat za obavljanje kvalitetnih radova - kaže Buljan.

U obrtu Mural planiraju svoju fazu posla završiti do kraja godine

- Naši poslovi isprepleteni su s poslovima kolega koji rade neke stvari u okviru istraživačkih radova - dodaje Buljan.

Sva saznanja ući će u jedinstven elaborat.

Suzana Župan
Potres iz 1933. i požar iz 1964. godine
Dana 23. lipnja 1933. katedrala je doživjela veliki požar, što je izbio u orguljama koje su potpuno izgorjele, a stradala je i ornamentika, freske, slike... Obnovu je poduzeo biskup Antun Akšamović i trajala je od 1933. do 1936. Snašao ju je i potres, i to 13. travnja 1964., kada su oštećeni tornjevi, pročelje, vanjska arhitektonska dekoracija, satovi, a u unutrašnjosti su nastale pukotine i oštećenja žbuke.. Obnova tih, ali i oštećenja iz II. svjetskog rata, trajala je od 1964. do 1969. Ugrozilo ju je i granatiranje grada iz ratne 1991. Uz postojeći inventar, u katedralu u jednom trenu može stati 4000 osoba.
Najveća u Hrvatskoj
Iako je prvobitno predviđeno da gradnja katedrale traje pet, ona se odužila na 16 godina. Stajala je 1,2 milijuna forinti, plus materijalna dobra Biskupije. Najveća je to crkva u Hrvatskoj, no ne i najviša. Za gradnju je potrošeno 7.000.000 opeka. Posvećena je 1. listopada 1882.
Od završetka gradnje bazilike sv. Petra prošlo je punih 136 godina.
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike