Regija
PREDAVANJE WILLIAMA A. EVERETTA

Američki muzikolog o Sigmundu Rombergu
Objavljeno 18. studenog, 2018.
BELIŠĆE

Ovogodišnje, 42. Rombergove glazbene večeri na poseban je način obogatio posjet glazbenog stručnjaka iz SAD-a, dr. sc. Williama A. Everetta sa Sveučilišta Missouri iz Kansas Cityja, koji je u belišćanskoj vijećnici održao predavanje naslovljeno "Will you remember: život, djelo i naslijeđe Sigmunda Romberga".

Taj vrsni muzikolog predaje na kolegijima u tematskom rasponu od srednjovjekovne glazbe do američkog mjuzikla, a prije ovog belišćanskog održao je i dva predavanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. U Belišću je otkrio i pojedinosti o Rombergovu djetinjstvu i odrastanju u tom gradiću, za koje tijekom tridesetogodišnjeg rada i proučavanja stvaralaštva Sigmunda Romberga nije čuo iako je doktorirao upravo na njegovu djelu. Uz obilazak grada, Everett je posjetio Centar za kulturu "Sigmund Romberg" i Muzej, a na gradskom je groblju obišao grob obitelji Rosenberg. Odao je počast kod spomen-ploče na mjestu gdje se nekada nalazila kuća Rombergovih roditelja, Klare i Adama Rosenberg.

- Njegovo stvaranje glazbe bilo je toliko pamtljivo, predivnih tonova, da ljudi i danas vole slušati njegova djela. To je možda njegovo najveće naslijeđe - poručio je prof. Everett na predavanja. L.A.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

3. SAJAM ANTIKVITETA I KOLEKCIONARSTVA

Najtraženije stare knjige
i posuđe, nakit i slike

2

HUMANITARNO-ZABAVNA AKCIJA

Đakovčani činili dobro

3

NAKON VIŠE OD DESETLJEĆA PRIČE

Obilaznica će biti građena
sjeverozapadno od grada