Svijet
THERESA MAY: JOŠ NIŠTA NIJE DOGOVORENO

Ključni tjedan za Brexit
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Glasovanje o povjerenju britanskoj premijerki trebalo bi se održati u utorak

Britanska premijerka Theresa May ovoga će se tjedna vratiti u Bruxelles na daljnje pregovore o izlasku njezine zemlje iz Europske unije.

Priznavši kako je iza nje težak tjedan, u kojemu je njezinu vladu napustilo nekoliko ministara zbog neslaganja s postignutim kompromisom o Brexitu, Theresa May kazala je da će idućih sedam dana biti ključno. "Zapravo su pregovori velikim dijelom još u tijeku i ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno", rekla je u intervjuu za Sky News. Kazala je da će se sastati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

May prijeti i glasovanje o nepovjerenju, i to ponajviše zbog posebnog statusa predviđenog za Sjevernu Irsku nakon Brexita 29. ožujka 2019. Zatražiti ga mora 15 posto konzervativaca u parlamentu odnosno 48 zastupnika. "Koliko znam, taj prag nije postignut", kazala je dodajući da promjena vođe "neće pomoći pregovorima." Britanski mediji prenose da je petero euroskeptičnih ministara nastoji uvjeriti da izmijeni nacrt sporazuma o Brexitu. Theresa May im je poručila kako ne vidi alternativu sporazumu. "Nema alternativnog plana na stolu. Ne postoji drugačiji pristup kojim bismo mogli postići sporazum s EU-om", napisala je May u članku za tabloid "The Sun on Sunday". "Ako zastupnici odbace sporazum, jednostavno će nas vratiti na početak. To bi pojačalo podjele, nesigurnost i neuspjeh da se ispoštuje odluka Britanaca", ustvrdila je May.

Samo nekoliko sati nakon što je u srijedu objavila da su njezini ministri kolektivno poduprli sporazum o Brexitu, May se našla u dosad najopasnijoj krizi, koja prijeti njezinu opstanku na dužnosti premijerke, nakon što je ministar za Brexit Dominic Raab zbog neslaganja sa sporazumom podnio ostavku. Pristaše Brexita smatraju da sporazum predstavlja rizik da Britanija ostane podložna pravilima EU-a još neodređeno vrijeme. Nezadovoljstvo sporazumom među konzervativcima dovelo je May na rub smjene, već je više od 20 zastupnika potpisalo zahtjev za glasovanje o povjerenju premijerki, a očekuje se da će to uskoro učiniti njih 48, koliko je potrebno za pokretanje postupka glasovanja. Britanski mediji spekuliraju da će se glasovanje o povjerenju Theresi May vjerojatno održati u utorak.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn upozorio je na to da njegova stranka neće glasovati za tekst sporazuma koji bi u parlamentu trebao biti predstavljen u prosincu. Pozvao je May da se "vrati u Bruxelles" i dogovori "trajni carinski režim s Europskom unijom" i "jamstva za prava". Ocijenio je također da je drugi referendum o Brexitu "opcija za budućnost, a ne za danas." May je kategorički isključuje.

Bivši glavni britanski pregovarač za Brexit Dominic Raab kritizirao je u nedjelju nacrt sporazuma za izlazak zemlje iz Europske unije rekavši za neke elemente da su "najgore" moguće solucije. Neki u Bruxellesu pokazali su se kao "predatori", rekao je i ustvrdio da Britanija treba odlučniji pristup.

Dijana PAVLOVIĆ/HINA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana