Sport
ENGLESKA - HRVATSKA

BODOVI IPAK OSTALI U “KUĆI” Ispali, a imali u džepu Final Four
Objavljeno 18. studenog, 2018.
Kramarić donio Hrvatskoj vodstvo na kultnom Wembleyju, ali postali smo žrtve vlastite dekoncentracije

Ako Liga nacija doživi svoje drugo izdanje Hrvatska će tada igrati u B jakosnoj skupini. Rezultat je to dramatičnog susreta na Wembleyju u kojem je naša reprezentacija još 12 minuta prije kraja u džepu imala prvo mjesto u skupini i kartu za Final four Lige nacija.

No, kako smo mi prije četiri dana u Zagrebu šokirali Španjolce i u samom finišu susreta oteli im prvo mjesto u skupini, u Londonu smo ga na sličan način i izgubili. Andrej Kramarić doveo nas je pred vrata raja sjajnim potezom i pogotkom, i nije se činilo kako se Engleska može vratiti iz tog ponora, ali u posljednjih desetak minuta postali smo žrtve vlastite dekoncentracije i iz pobjede otišli u poraz kojim smo pali na posljednje mjesto skupine, što znači napuštanje elitne konkurencije u ovom natjecanju. Imamo za čime žaliti jer smo, ako ništa drugo, mogli sačuvati bar remi i izbjeći ispadanje. Međutim, ovaj put nismo uspjeli sačuvati koncentraciju u finišu. Još je bolnije to što smo oba pogotka primili nakon prekida koji su definitivno bili obranjivi, ali loše reakcije u našoj obrani Englezi su spremno dočekali i svoj poraz uspjeli pretvoriti u pobjedu.

Čista mreža do odmora
Iako remi nije odgovarao ni jednoj od reprezentacija, za ostvarivanje primarnih ambicija prvi dio susreta protekao je u prilično opreznoj igri. Više se gledalo kako ne primiti, nego kako zabiti pogodak, bilo je to taktičko nadmudrivanje u kojem je Engleska, ipak, imala nešto više loptu u nogama, premda se ni ona nije baš nešto pretjerano trudila kreirati igru. Pokušavali su nas domaćini izvući, pa onda dugačkim loptama iza leđa naše obrane upošljavati svoje brze napadače Rashforda i Sterlinga, koji su bili velika opasnost. Napadački nismo mnogo toga učiniti, istina, mogli smo povesti već u prvom napadu kada su se Englezi malo "zaigrali" pritisnuti visokim presingom Hrvatske, Kramarić je uspio blokirati pokušaj dodavanja, lopta se odbila prema Pickfordu koji se također nije baš proslavio intervencijom, ispala mu je čista lopta koja se dokotrljala do Rebića koji sa 17 metara pucao visoko preko praznih vrata. To, nažalost, nije bila iznimka, jer je naš napadač imao još nekoliko slično nepreciznih pokušaja koji su završavali "tko zna gdje" na sjevernoj tribini Wembleya. Imali su i Englezi svojih prilika. Kalinić je u 11. minuti dobio dvoboj "oči u oči" s Rashofrdom, pet minuta kasnije spašavao je naš vratar prvo glavom, ali je kratko odbio do Kanea čiji je udarac ispred vratar tijelom "obranio" Jedvaj, a na odbijancu je Kalinić zaustavio drugi pokušaj engleskog centarfora. U 22. minuti Pickford je uhvatio jedan ubačaj iz kornera i bez oklijevanja pokušao proigrati Rashforda dugačkom loptom, bilo je problema, jer je naša obrana bila prorijeđena, činilo se u jednom trenutku da će Rashford pobjeći, ali ga je odličnim klizećim startom u posljednji trenutak spriječio Vrsaljko. No, ta je situacija donijela nastavak nevjerojatnih problema s bekovima s kojima se naša reprezentacija suočila u ove dvije utakmice. Vrsaljko je zbog ozljede u 26. minuti morao napustiti teren, a zamijenio ga je Milić. Tek u završnici prvog poluvremena Hrvatska je napadački malo "prodisala". Složili smo nekoliko zanimljivih akcija, ali u njihovoj završnici nije bilo preciznosti. Očito je izbornik Zlatko Dalić želio u prvom dijelu opipati puls suparnika i ne jurišati glavom bez obzira u napad, iako je Hrvatskoj u toj utakmici pogodak bio nužan, jer nam ni remi bez njega ne bi donio izbjegavanje ispadanja iz elitne skupine Lige nacija. No, to nije značilo kako ga moramo zabiti već u prvome dijelu. Uostalom, i u Zagrebu protiv Španjolske tek smo u nastavku susreta zabijali. Uglavnom, iako prilično opterećena izostancima zbog ozljeda, Hrvatska je u tom prvom dijelu ostavila solidan dojam.

Dramatična završnica
Odmah na početku drugog poluvremena izbornik Zlatko Dalić odlučio je Rebića, koji nikako nije uspijevao namjestiti ciljnike, zamijeniti Josipom Brekalom. Međutim, uvodne minute drugog poluvremena u potpunosti su pripale Engleskoj. Bili smo stisnuti ispred svog kaznenog prostora, ali smo se odlično branili, a u prvom izlasku preko polovine terena pripremili smo šok za Engleze. U 57. minuti kombinirale su naše mlade snage Brekalo i Vlašić, a najslađi dio posla dopao je Kramarića koji je potvrdio odličnu golgetersku formu efektnim pogotkom za vodstvo Hrvatske. Naravno, nakon toga "Tri lava" su morala spustiti gard, a to je otvorilo dosta prostora našim ofenzivnim brzancima, pa smo u samo tri minute složili dva obećavajuća napada, no Perišić i Brozović nisu ih završili točnim udarcima. Posebno je dobra bila prva situacija kada smo u jednom trenutku bili "3 na 2", ali nismo dovoljno brzo odigrali taj napad da bismo to i materijalizirali. U 77. minuti opet je sjevnula naša kontra koju je povukao Kramarić, ali su prvo Brozović, pa onda i Vlašić, previše oklijevali kod udarca, pa je prilika propala. Tada je izgledalo kako nam Engleska ne može kroz igru učiniti baš ništa, jer nije baš bila uspješna u organizaciji napada. I onda su nas glave došli prekidi. U razmaku od samo sedam minuta primili smo dva pogotka na taj način i Engleskoj omogućili ekspresni preokret. Prvo su u 78. minuti domaćini došli do izjednačenja nakon ubacivanja iz auta koje je na kraju Lingard pretvorio u izjednačenje, a u 85. minuti nakon Chilwellovog ubačaja iz slobdnog udaraca Harry Kane je zabio pobjednički pogodak koji je Engleze odveo na prvo mjesto naše skupine i na završni turnir Lige nacija. Tako je naša selekcija olako prosula rezultat za koji je naporno radila najveći dio susreta. Čak smo i nakon izjednačenja imali priliku za ponovni dolazak u vodstvo, ali Vidin udarac glavom raščićen je s linije vrata. No, nije kraj svijeta. Previše smo raznih problema imali kroz natjecanje, od odlaska u pravu formu do stalnih muka s ozljedama. Šteta je što se završilo ovako, jer igrom na Wembleyju Hrvatska je zaslužila bolji rezultat, a samim time i plasman u skupini.

Dalibor Keler
Liga nacija
ENGLEZIMA PRVO MJESTO
LONDON - Stadion Wembley. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 78.221. Sudac: Tasos Sidiropoulous (Grčka) - 6,5. Strijelci: 0:1 Kramarić (57), 1:1 Lingard (78), 2:1 Kane (85). Žuti kartoni: Walker (Engleska), Jedvaj, Brozović, Lovren (Hrvatska). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: HARRY KANE (ENGLESKA)

ENGLESKA                  2 (0)

Pickford 6, Walker 6, Gomez 6, Stones 6, Chilwell 6,5, Dier 6, Delph 6 (od 73. Lingard 6,5), Rashord 6,5 (od 73. Sancho 6), Barkley 6 (od 63. Alli 6), Sterling 6, Kane 7,5.

HRVATSKA                  1 (0)

Kalinić 6,5, Vrsaljko 6 (od 26. Milić 6), Lovren 6,5, Vida 6,5, Jedvaj 6, Modrić 6,5, Brozović 6, Perišić 6, Vlašić 6 (od 78. Rog -), Rebić 6 (od 46. Brekalo 6), Kramarić 7.
0:1
Brekalo je proigrao Vlašića okomitom loptom, a ovaj vratio prema Kramariću koji je, činilo se, malo komplicirao, ali je onda “lažnjakom” bacio Stonsa na travu i preciznim udarcem s 11-12 metara pogodio gornji desni kut
1:1
Gomez je ubacio iz auta, naša obrana nije dobro reagrala na njega, lopta je došla do Kanea na drugoj vratnici koji ju je progurao Kaliniću kroz noge, a na liniji je pogodak potvrdio Lingard
2:1
Chilwell je ubacio poluvisoku loptu iz slobodnog udarca s lijeve strane, Perišić je ostao kratak na prvoj vratnici, lopta je došla do Kanea koji je u padu pogodio lijevi donji kut
TABLICA
 
1. Engleska       4       2       1       1       6:5       7
2. Španjolska    4       2       0       2       12:7     6
3. Hrvatska       4       1       1       2       4:10     4
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike