Osijek
EDUKACIJA O ODVAJANJU OTPADA U OPĆINI ERNESTINOVO

Štede na odvozu smeća i prave kompost od lišća
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Ekološka osviještenost vrlina je stanovnika općine Ernestinovo koju potiče i općinska uprava educirajući ih od malih nogu. Kako doznajemo od načelnice općine Ernestinovo Marijane Junušić, upravo su počeli edukacijski ciklus u školama i vrtićima, a prva radionica održana je u Osnonoj školi Laslovo s učenicima šestih i osmih razreda.

- Jako smo zadovoljni interesom učenika i nadamo se da će svoj biootpad od sada kompostirati te potaknuti i ukućane da to čine. Prvi set radionica odnosi se na odgovorno odvajanje otpada izdvajanjem biootpada kompostiranjem. Na taj način smanjujemo do 50 posto otpada, čime se smanjuju i naši računi za odvoz komunalnog otpada. Uspostavljanje kompostišta vrlo je jednostavno i svi su dobili iscrpne informacije o tome kako ga mogu napraviti i u svome dvorištu. U Laslovu smo napravili dvije vrste kompostišta - za kuhinjski otpad i kompostište za lišće, što je trenutačno vrlo aktualno jer upravo sad u vrtovima imamo velike količine lišća od kojega dobivamo odličan proizvod takozvani listinac, besplatnu zemlju idealnu za korištenje pri sadnji i uzgoju sobnog cvijeća - kaže načelnica Marijana Junušić i nastavlja sa savjetima koje mogu koristiti svi građani.

- Listinac je kompost koji nastaje razgradnjom odnosno kompostiranjem suhoga lišća. Za razliku od komposta koji pripremamo do otpadaka iz vrta i kuhinje, priprema listinaca traje gotovo trostruko duže. Razlog je to što se lišće razgrađuje vrlo sporo pa mu treba i do dvije godine da se pretvori u kompost. Stoga se listinac ne može koristiti kao gnojivo, poput komposta, ali je izvrstan za uzgoj prijesadnica u proljeće jer daje rahlost zemlji. Preporuka za sjetvenu zemlju je 50 posto komposta te 50 posto listinca, iako omjeri variraju ovisno o iskustvu poljoprivrednika. Dobar je i za uzgoj sobnog bilja. Na taj način štedimo si novac i vrijeme za odlazak do nekog centra kako bismo kupili vreće supstrata za sjetvu jer ono već stoji u našem dvorištu i jednostavno je za pripremu uz vrlo malo truda - savjetuje načelnica općine Ernestinovo Marijana Junušić. D.Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike