Kultura
NASTAVLJEN PROGRAM KNJIŠKI KRNJAŠ

Predstavljen pjesnik i publicist I. B. Grigić
Objavljeno 19. studenog, 2018.
VINKOVCI

U rodnoj kući Ivana Kozarca, na vinkovačkom Krnjašu, održan je program Knjiški Krnjaš IV. Znanstveni serijal posvećen vinkovačkim književnicima koji su živjeli na Krnjašu organizira Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima, a ovaj put predstavljen je pjesnik i publicist Ivan Berislav Grigić (1931. – 1992.).

- Četvrti put se znanstveno skupljamo kako bismo proučili krnjaške pisce. Prvi i drugi bili su posvećeni Ivanu i Josipu Kozarcu, treći Stjepanu Đakoviću, a ovaj četvrti posvećen je Ivanu Grigiću, koji se u sedmoj-osmoj godini doselio na Krnjaš i tu proveo svoje djetinjstvo i veći dio života. Posebno je važno da je i opjevao ovaj mikrotoponim i potvrdio Krnjaš kao kultno mjesto hrvatske pisane riječi. Pred nama su još peti i šesti Knjiški Krnjaš, koji će biti posvećeni Jozi Ivakiću i Miroslavu Mađeru. Tako bismo završili taj znanstveni serijal i skrenuli pozornost svekolike javnosti na Krnjaš i tih šest pisaca. Uz dva Kozarca, Jozu Ivakića i Miroslava Slavka Mađera, mi, evo, Stjepana Đakovića i Ivana Grigića prvi put znanstveno valoriziramo i uvodimo u hrvatsku književnu povijest - istaknula je dr. sc. Anica Bilić, upraviteljica vinkovačkog Centra HAZU-a.

Sudionike i posjetitelje skupa pozdravila je Katarina Stanić, vlasnica rodne kuće Ivana Kozarca, a pomogli su ga vinkovačka tvrtka Boso, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. M.Kokaj
SKUP UPOTPUNILI GLUMCI I PJEVAČICA
O Ivanu Grigiću govorili su mr. sc. Zlatko Virc, dr. sc. Marica Liović, dr. sc. Vlasta Novinc, dr. sc. Ljiljana Kolenić, Biserka Draganić, Kristina Repar i dr. sc. Anica Bilić, koja je i vodila skup. U programu su sudjelovali učenici Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca i glumci Kazališta “Mika Živković” iz Retkovaca Marko Sabljaković i Josipa Jurković, koji su izveli recital “Volio je svoj Krnjaš”, pjesničke tekstove Ivana Grigića u izboru Anice Bilić. Kristina Repar nastupila je i u glazbenom dijelu programa kao solo pjevačica.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

HRT: NOVI KONCERT “U OZRAČJU TAMBURE”

Izvest će i “Meetup”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente