Novosti
ŠKABRNJA

Počelo komemorativno obilježavanje 27. godišnjice stradanja
Objavljeno 18. studenog, 2018.

ŠKABRNJA - Okupljanjem sudionika komemoracije u nedjelju ujutro u Ulici 18 studenoga 1991 počelo je obilježavanje 27. obljetnice stradanja toga ravnokotarskoga mjesta.

Kolona sjećanja  "Poginuli u mislima i srcima", u kojoj je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i susjedne BiH, pripadnici braniteljskih udruga, izaslanik Predsjednice Republike  načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, saborski zastupnici, ministri, predstavnici Zadarske županije, krenuli su Ulicom 18. studenoga 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice.

Na tom će spomen-obilježju zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položiti izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Nakon toga, u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služit će se misa za sve stradale u Domovinskom ratu, a u 12 sati krenut će hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će se čitati imena poginulih te položiti vijenci kod spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu.
U jutro 18. studenoga 1991. srpski agresor, potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana.  Tijekom višegodišnje okupacije, sve do slobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.  U snažnim topničkim napadima uništeni su stambeni, sakralni i gospodarski objekti mještana tog ravnokotarskog mjesta. (Hina)

Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?