Osijek
OČAJNI ZBOG LAŽNIH OSVJEŽIVAČA ZRAKA

Ogorčena majka: Ne želim
dočekati smrt još jednog djeteta!
Objavljeno 17. studenog, 2018.
- Trebaju li nam djeca umirati jer se netko bogati na njihovim životima - koga se štiti - pita uplašena majka iz Ivanovca

Dogodilo se to u noći. Vrištala je, skakala i bacala se. Vidjela je vatru u sobi, vikala je da je pokojni brat ušao u nju. Bile su to strašne halucinacije, krv mi se sledila u venama, nisam znala kako da joj pomognem - prepričava nam majka maloljetne srednjoškolke iz Ivanovca stravične prizore na koje je naišla prije nekoliko tjedana u vlastitom domu nakon što je njezina kći popušila sve popularniju ubojitu drogu koja se lažno prodaje kao osvježivač zraka.

- Nije nam jasno zašto i dalje za to nitko ne odgovara i zašto se ništa ne poduzima. Jedno sam dijete pokopala, druga su djeca zbog stanja u državi morala otići raditi u Njemačku i Austriju, ne želim dočekati smrt još jednog djeteta, zadnjeg uz mene – plače uplašena majka.

Kada zabrana prodaje?
Apsurdno, ali ta se psihoaktivna droga upakirana u šarene omote godinama prodaje legalno u trgovinama i na kioscima već za 20 kuna, a preprodaju je svagdje, čak i po školama, za desetak kuna. Uvozi se najviše iz Kine te iz Nizozemske. Zbog niske cijene i pristupačnosti, sve je više djece i mladih ovisnika, a o crnim scenarijima iz Osijeka izvještavamo ovih dana. Pročitavši naše članke, očajna je majka u ime roditelja sa sličnim gorkim iskustvima poželjela poslati poruku: Dosta je zatvaranja očiju!

- Poznajem više roditelja koji svaki dan doživljavaju šokove. Bojimo se da će naša djeca danas-sutra biti mrtva. Previše je djece izginulo u ratu i iselilo se iz Hrvatske. Govori se o natalitetu, a ovo se dopušta. Kome je to u interesu – pita se majka. Ne trebaju roditeljima i djeci, kaže, edukacije. Smatra da bi se roditelji trebali skupiti i prosvjedovati.

- Želimo da država zabrani uvoz i prodaju lažnih osvježivača zraka! Tko iza svega stoji, tko se na osnovi toga bogati i uništava našu djecu? Koga se štiti dok se naša djeca truju i umiru – pita se s pravom revoltirana majka. Njezina je kći probala opasnu drogu jer je željela vidjeti kako se osjeća njezin dečko, koji to radi već neko vrijeme. Kupila ju je, kaže, od punoljetne osobe iz Čepina, koja to nabavlja u većim količinama i preprodaje djeci još jeftinije nego u trgovini.

EK najavljuje promjene
- Rekla mi je da u tih nekoliko sekundi bude kao u nekakvom snu, da zaboravi na sve probleme. Ovdje nema perspektive, i to je okidač. Mladi su nezadovoljni i u tome traže utjehu – zaključuje majka.

Kada je 2015. u Zagrebu nasred ulice zbog pušenja lažnog osvježivača zraka preminuo petnaestogodišnjak, zastupnica u Europskom parlamentu, Osječanka Biljana Borzan ubrzo je poslala u proceduru pitanje što Europska komisija čini kako bi državama članicama pomogla da se uhvate u koštac s tim problemom. Na pragu smo 2019., a stanje nikada nije bilo alarmantnije. Nove izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga ne ulijevaju nadu. Srž je problema u tome, kaže nam Borzan, što je zakon uvijek kaskao zbog inovacija na tržištu. Kaže, procedura zabrane traje puno duže od vremena u kojem se proizvedu novi proizvodi. Otkrila nam je da će se sljedećeg tjedna o tom pitanju raspravljati u Bruxellesu.

- Komisija će dati prijedlog mnogo strože legislative, a kada bi se zakon učinio općenitijim, bila bi to bolja varijanta od svih koje se sada predlažu. Naime, najveći je problem što se definiraju točno određene suspstancije koje su zabranjene, a one se definiraju u trenutku kada su na tržištu. Dok zakon prođe uobičajenu proceduru, proizvođači prate što je u proceduri i samo se prilagođavaju – ističe Borzan. Uvijek je bolje imati zakon koji obuhvaća opću situaciju, nego specifičnosti, dodaje.

- Kada počnete sa specifičnostima, daje se mogućnost onome koji to proizvodi da te specifičnosti izbjegne, a plasira nešto drugo što tamo nije nabrojeno. Vidjet ćemo hoće li se nuditi neka općenitija definicija pod koju bi onda potpadalo sve postojeće što se zabranjuje, ali i tomu slično – kazala nam je Borzan.

Jasenka Pejaković
Borzan: Cijela je priča licemjerna!
“Problem je što su ti tzv. osvježivači zraka legalni, lako dostupni svima, a zapravo je cijela priča licemjerna, jer svi znaju - i oni koji prodaju, i oni koji kupuju, i koji zakone rade i definiraju te deklaracije - za što se to točno koriste! Ne znam je li itko to ikada koristio kao osvježivač prostora. To je lutrija s nesretnim dobitnikom - nikad ne znaš, kad to konzumiraš, kako će se to odraziti na organizam, a može biti fatalnih posljedica i za zdravlje i za život. Mene ako pitate, ja bih te proizvode potpuno ukinula. Vjerojatno su tu različiti utjecaji da se to i dalje prodaje”, direktna je Borzan.
Ništa preko noći
Ako Europska komisija i pojednostavi zakon, na pomake u smislu zabrane proizvodnje, uvoza i prodaje sintetskih ubojitih droga, u što se ubrajaju i lažni osvježivači zraka, još ćemo čekati neko vrijeme. “Znajući procedure Europske unije, ništa ne ide preko noći”, kaže Borzan.
svjedočanstvo
KĆI JE VRIŠTALA, BACALA SE, HALUCINIRALA
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEH ZAVODA ZA ORTOPEDIJU KBC-A

Prva javna bolnica koja
ugrađuje koljena Attune

2

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O SUSTAVNOM PRISTUPU I RJEŠAVANJU PROBLEMA KOMARACA

Bez biološkog tretiranja Kopačkog rita nema rješenja za Osijek i Baranju

3

DAN NACIONALNIH MANJINA OBŽ

U Osijeku se danas
okupilo pola Europe

oglas