Osijek
NAKON 120 GODINA U NOVOM RUHU NA ISTOJ ADRESI

Stvoreni odlični uvjeti za
rad u zgradi Županijskog
i Općinskog suda u Osijeku
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Svečano je otvorena novouređena zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku koja je adaptirana u sklopu projekta IPA 2011: Potpora racionalizaciji mreže sudova kojim se nastoji povećati učinkovitost rada sudova kroz poboljšavanje radnih uvjeta i konsolidaciju mreže sudova renoviranjem i adaptiranjem zgrada sudova.

Svečanosti otvorenja nazočili su gradonačelnik Ivan Vrkić, zamjenik župana, Goran Ivanković, državni tajnik u Ministrastvu regionalnog razvoja i EU fonodva, Velimir Žunac, državni tajnik u Ministrastvu pravosuđa, Josip Salapić, i zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Marin Mrčela, dok je sve okupljene pozdravio predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić.

- Zgrada Županijskog suda u Osijeku sagrađena je davne 1898. godine kao pravosudna palača grada Osijeka i u njoj su stalno smješteni Općinski i Županijski sud. Od njene gradnje do danas nikada nije rekonstruirana i obnovljena kao što je to učinjeno ovaj put. Vjerujemo, ni sada to ne bi bilo moguće da nije bilo fondova Europske unije iz kojih je njena gradnja financirana 85 posto, 15 posto iz sredstava Vlade RH, odonosno Ministarstva pravosuđa. Također Ministarstvo pravosuđa omogućilo nam je i da nabavimo novi namještaj. Tako da su se sada stvorili fantastični uvjeti za rad u ovoj zgradi te samim time imam osjećaj da će to imati utjecaj na kvalitetniji rad i brže rješavanje predmeta, jer su sada stvoreni svi uvjeti za adevatan rad institucije kao što je ova. Došlo je i do tehničkih poboljšanja - zgrada sada ima rampu za invalide, videonadzor i lift. Nije nam bilo lako raditi sve ovo vrijeme dok su trajali radovi, a mi smo bili unutar zgrade. No, i u takvim uvjetima suci su odradili očekivani dio posla, i ja im na tome zahvaljujem - rekao je ovom prilikom Rašić.

Radovi na zgradi počeli su 15. lipnja 2015. godine, a ukupna cijena radova, zajedno s aneksom ugovora, zbog izvanrednih troškova iznosi ukupno 24.687.223 kuna. Ovim projektom osigurani su odgovarajući uvjeti za rad suda Županijskog i Općinskog suda u Osijeku za adaptaciju građevine (fasada, unutarnja i vanjska stolarija, centralno grijanje, protupožarni sustav, električnih instalacija, vodovoda, kanalizacije i sustava hlađenja), sanaciju dizala, prilagodbu za osobe s invaliditetom (prilagodba dizala, uređenje rampi za osobe s invaliditetom, rukohvata te prilagođenog sanitarnog čvora), i sanaciju vlage (hidroizolacija objekta, poglavito podruma). I. Solar
Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a za vrijeme Domovinskog rata zgrada je pretrpjela velika oštećenja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana