Osijek
U KLINIČKOM BOLNIČKOM CENTRU OSIJEK

Prvi put rekonstrukcija dojke vlastitim tkivom
Objavljeno 17. studenog, 2018.

Prvi je put u Kliničkom bolničkom centru Osijek jučer izvedena operacija rekonstrukcije dojke najsavršenijom metodom – vlastitim tkivom. Ova operacija, koja će promijeniti živote žena koje očekuje rekonstrukcija dojke, najavljena je na Danima rekonstrukcije kirurgije dojke održanima na Medicinskom fakultetu. Složenu su operaciju na 33-godišnjoj pacijentici izveli doc. dr. sc. Želimir Orkić, voditelj Zavoda za torokalnu i plastičnu kirurgiju KBC-a Osijek, i prof. dr. sc. Davor Mijatović iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb i njegov tim.

- Počinje lijepa suradnja između dvaju KBC-ova, pa ćemo tako uvesti novu metodu rekonstrukcije dojke, znači s vlastitim tkivom, pomoću mikrovaskularne tehnike spajaju se krvne žile, arterija i vena s uzetog mjesta, trbuha ili trbušne stijenke, i transportira se na mjesto amputirane dojke. Naši će mladi kolege imati mogućnost edukacije i očekujemo da će pacijentice koje imaju potrebu za takvom vrstom operacijskog zahvata imati mogućnost operirati u osječkom KBC-u – pojasnio je dr. Orkić, dodajući da je prednost ove rekonstrukcije spram dosadašnjih u tome što vlastito tkivo organizam ne odbacuje, a uz to se dobije i dovoljno materijala da se oblik dojke može lijepo rekonstruirati.

Inače, u posljednjih je osam do devet godina u KBC-u Osijek obavljeno oko 150 operativnih zahvata rekonstrukcije dojke pomoću proteza – dobre metode koja, međutim, može dovesti do komplikacija. Dr. Orkić kaže da je mali broj žena kod kojih se nakon nekoliko mjeseci mogu javiti problemi, no kad se komplikacija dogodi, kaže, to na ženu djeluje frustrirajuće. Osim toga, kaže kako je simetričnost dojki simbol ženstvenosti, a u nedostatku zdravog tzv. pokrova dojke, prilikom operacije može se dogoditi da dojke ne budu simetrične.

- Ova nova metoda nije nešto što se može primijeniti na svakoj pacijentici i ne možemo ju početi primjenjivati prije nego što naši kolege prođu odgovarajuću edukaciju. Svaka rekonstrukcija zavisi od žene do žene, no raduje nas što će se u bliskoj budućnosti i kod nas primjenjivati ova najnovija metoda – dodao je dr. Orkić.

Inače, zagrebački liječnici jučer su pomogli i pri hitnom složenom operacijskom zahvatu mikrovaskularnog prijenosa tkiva na podlakticu pacijentici koja se ozlijedila na radnome mjestu. M. Mihelić
Prof. prim. dr. Davor Mijatović

KBC Zagreb

Dobro je da se kvalitetni tipovi rekonstrukcije dojke prošire diljem Hrvatske, a ne da se najkvalitetniji oparacijski zahvati mogu dobiti isključivo u Zagrebu. Cilj je što bolja suradnja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike