Osijek
KBC-OV ZAVOD NAJBOLJI U HRVATSKOJ

Prvi prema stručnom kadru u dječjoj psihijatriji
Objavljeno 17. studenog, 2018.
Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju pri KBC-u Osijek najbolji je glede pitanja broja stručnog medicinskog osoblja od svih zdravstvenih ustanova ovog tipa u Republici Hrvatskoj. Podatak je ovo koji nam je potvrdila i doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, pročelnica osječkog Zavoda, a navedeni je podatak iznesen u srijedu na tematskoj sjednici Saborskog odbora za zdravstvo pod nazivom "Dječja i adolescentna psihijatrija u Republici Hrvatskoj – gdje smo sada?".

- Treba reći kako, primjerice KBC Split, uopće nema dječju psihijatriju, KBC Zagreb tek je 2014. ugovorio krevete, a mi smo jedina dječja psihijatrija koja se odvojila od psihijatrije za odrasle. Naime, nakon što smo 2015. godine dobili negativno izvješće od Pravobraniteljice za djecu, napravili smo goleme pomake i danas smo što se tiče kadra najbolji u državi. U ovom trenutku imamo 24 djelatnika, od kojih sedam specijalista dječje psihijatrije. Zgradu u Stepinčevoj u cijelosti smo dobili na korištenje, uredili ju i danas je to ugodan prostor. Što se tiče kapaciteta, imamo 12 kreveta u stacionaru te deset stolica u dnevnoj bolnici kroz koju prođe od 20 do 30 malih pacijenta. Ovo, naravno, ne znači da Osijek ima najveće potrebe za ovom vrstom psihijatrije, već da smo mi najbolje prepoznali brigu za mentalno zdravlje kod djece. No, mi jesmo jedan od najstarijih odjela iza kojega je 50 godina djelovanja. Prema stažu i iskustvu uz bok smo Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici, u Zagrebu. Vjerujem da svojim primjerom sada utiremo put i drugima - naglasila je doc. prim. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković.

Inače, upravo je doc. Dodig Ćurković, koja je ujedno i predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju, jedna od najzaslužnijih za ovakav iskorak Osijeka. Naime, ova je liječnica ujedno i istraživač na EU projektu Milestone, koji je dio velikog projekta posvećenog istraživanju tranzicije adolescenata u odraslu osobu. N. Z. Eberhard
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana