Novosti
‘’EU FONDOVI NAKON 2020.’’

Kako do više od 10 milijardi eura
Objavljeno 17. studenog, 2018.
U sklopu konferencije ‘‘EU fondovi nakon 2020.‘‘ održane u petak u hotelu Osijek zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je predavanje ‘‘Višegodišnji financijski okvir nakon 2020. i omotnica za Hrvatsku‘‘, nakon kojeg je predstavila drugo izdanje knjige ‘‘Moj EU projekt - priručnik za pripremu i provedbu EU projekata‘‘, čija je urednica i od koautorica.

Bliži se kraj financijskog razdoblja 2014. - 2020., nakon kojeg Republiku Hrvatsku očekuje nova omotnica s više od deset milijardi eura te će fondovi Europske unije i dalje biti najvažniji izvor financiranja razvojnih i kapitalnih projekata, pa će ‘‘Moj EU projekt - priručnik za pripremu i provedbu EU projekata‘‘ moći poslužiti kao važna pomoć u razumijevanju svijeta EU fondova.

- Zbog javne nabave, papirologije i raznih dugotrajnih procedura koje treba primijeniti da bi se projekt realizirao, mnogi znaju imati vrlo neugodna iskustva, koja ih odbijaju od EU fondova. Knjiga je nastala zato što nas čeka nova financijska omotnica i namijenjena je svima koji žele učiti pripremati projekte, prijavljivati ih na EU fondove te ih uspješno provoditi, a prikazana su i najnovija rješenja i upute za praćenje i izvješćivanje o projektima. Također, dio knjige odnosi se na perspektivu do kraja 2020. godine i u njemu je prikazano što iz EU fondova još uvijek nije potrošeno i može se realizirati u različitim sektorima - rekla je Maletić. D. Miklić
NOVE I KORISNE INFORMACIJE
‘’Ovaj će priručnik na jednostavan način i jednostavnim rječnikom pomoći onima koji se prvi puta susreću s EU fondovima, ali i onima s relevantnim iskustvom pružit će nove korisne informacije. Kada govorimo o periodu do 2020. godine, trenutno imamo 69 otvorenih javnih poziva i natječaja, ali je bitno već sada znati što nas očekuje u financijskom razdoblju 2021. - 2027., kako bismo na vrijeme pripremali velike strateške projekte’’, poručila je pročelnica osječko-baranjskog županijskog Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije, Nataša Tramišak.