Kultura
U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA

Otvorena izložba Drava Art Biennale
Objavljeno 17. studenog, 2018.
Ovogodišnje izdanje biennala nastalo je u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti iz Osijeka
POŽEGA

U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba Drava Art Biennale Muzeja grada Koprivnice. Ovogodišnje izdanje nastalo je u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti iz Osijeka, a izložba je i ove godine preko javnog poziva okupila autore koji komuniciraju, provociraju, kritiziraju i promišljaju vodu i njezine uloge. Autore je odabrao četveročlani stručni žiri u sastavu Ana Kovačić, Helena Kušenić, Valentina Radoš i Maša Zamljačanec, a vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja potpisuje dizajnerski dvojac Andrija Večenaj i Mihovil Vargović.

Na početku je nazočne pozdravila Mirela Pavličić Hein, ravnateljica Muzeja, a o samoj izložbi i njezinu nastanku govorila je gošća iz koprivničkog Muzeja, jedna od autorica postava Helena Kušenić. Ona je istaknula kako autori na ovoj izložbi propitiju temu vode kao javnog dobra i osnovnog ljudskog prava te najavila da će autori na idućom biennalu razmatrati vodu kroz temu industrijske baštine. Kada je 2003. godine pokrenut Drava Art Biennale, cilj mu je bio nuđenje vizije mogućih promjena koje kroz povezivanje umjetnosti, ekologije i urbanizma pridonose stvaranju prostora za odgovornije i bolje društvo.

Radove na izložbi predstavlja šesnaest autora: Gildo Bavčević, Barbara Bjeliš, Marijan Crtalić, Vana Gaćina, Ivan Gundić, Tomislav Hršak, Bojan Koštić, Enes Kurtović, Neva Lukić, Sara Rajaei, Mia Maraković, Kristina Marić, Vladimir Novak, Kristina Pongrac, Tamara Sekulić i Bojan Stojčić.

Nazočne je kroz izložbu uz stručno vodstvo provela Helena Kušenić i Maja Zamljačanec.

AGM Kruna
VRIJEDNOST I ZNAČAJ
Izložbu Drava Art Biennale otvorio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić istaknuvši da vodu često uzimamo zdravo za gotovo i zato je dobro da se i kroz umjetnost osvijestimo o vrijednosti i značaju vode.

U glazbenom dijelu programa nastupio je komorni tamburaški sastav Glazbene škole pod vodstvom prof. Valentina Petranovića.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana