Učionica
NASTAVLJEN CIKLUS OTVORENIH PREDAVANJA „SVEUČILIŠNI PONEDJELJAK U GISKO-U“

Predavale o medijskoj etici i Zlatku Boureku
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Ciklus mjesečnih otvorenih predavanja pod nazivom „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“, a koji organiziraju Doktorska škola Sveučilišta u Osijeku i Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek u svrhu popularizacije znanosti i jačanja veza između znanosti, umjetnosti i društva, nastavljen je i tijekom rujna i listopada 2018. održavanjem dvaju novih izlaganja.

U rujnu se predavanjem „Medijska etika ili tko uopće kontrolira novinare da budu ‘fair play’ igrači“ predstavila diplomirana politologinja Nefreteta Zekić Eberhard. U listopadu je predavanje „Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Zlatka Boureka“ održala izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Tema predavanja o medijskoj etici, popraćenoga mnoštvom primjera, usko je vezana uz temu kojom se dugogodišnja osječka novinarka i polaznica poslijediplomskoga interdisciplinarnog sveučilišnog studija Europski studiji bavi u svojoj doktorskoj disertaciji. Predavačica je, među ostalim, govorila o tome postoji li poseban kodeks kojega se novinari moraju pridržavati, tko ga propisuje, je li onaj u Hrvatskoj nalik onima u demokracijama kao što su primjerice Njemačka ili Mađarska te što se događa kada se novinari ogriješe o etičnost, zatim postoje li kazne za „prljave“ igrače te u kojoj mjeri oštećeni posežu za sudskim tužbama.

U cilju demarginalizacije lutkarstva u okviru kazališne umjetnosti, uspostavljanja dijaloga među kazališnim umjetnicima i otvaranja prostora znanstvenoga diskursa o lutkarstvu i likovnim aspektima izvedbene umjetnosti, Saša je Došen predavanjem predstavila odabrane lutkarske predstave Zlatka Boureka namijenjene odrasloj publici u kojima Bourek, uz vizualni identitet, potpisuje i režiju. Sâm Bourek svoje lutkarske predstave namijenjene odrasloj publici određuje kao teatar figura kako bi ih i terminološki suprotstavio zabavnim, didaktičkim lutkarskim igrokazima za djecu. U njegovu teatru figura, dosljednom primjenom funkcionalne likovne dramaturgije proizišle iz elementarnih tvoritelja značenja u okviru izvedbe, nadnormalno kao kazališna norma nadilazi oponašanje života i stvarnosti.
Svjetlana MOKRIŠ
Raspored predavanja

Raspored sljedećih predavanja u okviru ciklusa „Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u“ može se pogledati na mrežnom sjedištu GISKO-a (http://www.gskos.unios.hr/index.php/sveucilisni-ponedjeljak-u-gisko-u/). Također, raspored se redovito objavljuje u tablici Aktivnosti popularizacije znanosti na posljednjoj stranici svakoga broja Sveučilišnoga glasnika.
Možda ste propustili...

ANTONIA MRKONJIĆ PREDSJEDNICA STUDENTSKOGA ZBORA AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

„Studenti Akademije osigurani su sa svih strana za dobar studentski život“

VELIKO PRIZNANJE NASLOVNOJ ASISTENTICI MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

Lidija Barić, dr. med., dobitnica godišnje nagrade „Za žene u znanosti“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilište u Osijeku u akademskoj godini 2019./2020. moći će se upisati 3725 novih studenata

2

STIPENDIJE I POTPORE REDOVITIM STUDENTIMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Studentima Sveučilišta u Osijeku dodijeljene 122 stipendije i 1 potpora

3

TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa