Učionica
PREDSTAVNICI PARLAMENTA IRSKE POSJETILI REKTORAT SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Velika mogućnost razvijanja suradnje s partnerskim ustanovama u Irskoj
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Rektorat Sveučilišta u Osijeku 24. listopada 2018. posjetili su predstavnici Parlamenta Irske: Nj. E. John Brassil, TD, voditelj izaslanstva; Nj. E. Kevin O’Keeffe; Nj. E. Maria Byrne, senatorica; Nj. E. Olive Hempenstall, veleposlanica Irske u RH; zatim Eileen Lawlor, predstavnica stručne službe Houses of the Oireachtas; Bernard Vrban, službenik za odnose s javnošću u Veleposlanstvu Irske u RH te Domagoj Hajduković i Ana Perić, voditelj i tajnica Hrvatsko-irske međuparlamentarne skupine prijateljstva.

Domaćini su sastanka bili: prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica za znanost, tehnologije, projekte i međunarodnu suradnju; prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente; prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju; prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek i Lidija Getto, prof., univ. spec., načelnica Službe za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju. Tijekom sastanka predložene su mogućnosti suradnje s visokoškolskim ustanovama u Irskoj te suradnja s krovnom organizacijom u području visokoga obrazovanja u Irskoj, u sklopu koje bi bilo moguće organizirati radne posjete na razini rektorskih zborova Hrvatske i Irske.

Obje su strane pokazale zanimanje za pokretanjem suradnje u tzv. STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) području, s naglaskom na suradnju u IT sektoru. Nakon izmjena studijskih programa FERIT-a i uvođenja nastave na engleskom jeziku te pokretanja zajedničkoga studija Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku i FERIT-a, koji se bavi tematikom IT-a u poljoprivredi, postoji velika mogućnost razvijanja suradnje s partnerskim ustanovama u Irskoj.

Osim toga, mogućnost razmjene nastavnika i studenata postoji i u području humanističkih znanosti te u umjetničkom području. U tom su kontekstu pozvani studenti na aktivno uključivanje u rad međunarodnih festivala koje organizira Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku.
Lidija GETTO
Možda ste propustili...