Učionica
STUPIO NA SNAGU NOVI ZAKON O OBAVLJANJU STUDENTSKIH POSLOVA

Pravo na obavljanje studentskih poslova dobilo više od 50 tisuća studenata u RH
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Dan 19. listopada 2018. ući će u povijest kao dan kada je više od 50 tisuća studenata u Republici Hrvatskoj dobilo pravo na obavljanje studentskih poslova.

Naime, toga dana Zakon o obavljanju studentskih poslova usvojen je u Hrvatskom saboru s 85 glasova „za“, 2 glasa „protiv“ i 32 „suzdržana“. Zakon je potom 31. listopada objavljen u „Narodnim novinama“, a 8. studenoga stupio je na snagu. Do usvajanja toga Zakona studentski je rad bio reguliran 22 godine starim Pravilnikom o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata koji je sadržavao svega nekoliko članaka, dok je istovremeno putem studentskih ugovora isplaćivano više od dvije milijarde kuna godišnje.

Usvojeni Zakon donosi cijeli niz važnih promjena, a ovo su neke od najvažnijih: (1) proširuje se pravo obavljanja studentskih poslova na sve studente koji nemaju sklopljen ugovor o radu; (2) jamči se isplata naknada za obavljeni rad; (3) uvodi se obveza posrednika da djeluje u cilju zaštite studentskih prava; (4) propisana je minimalna naknada po satu kao i pravo na uvećanje naknada za rad nedjeljom, blagdanima, noćni rad te prekovremene sate; (5) uvodi se digitalizacija sustava i povećanje transparentnosti; (6) obvezuju se posrednici da naknadu ulažu u poboljšanje studentskoga standarda; (7) štite se radnici od izvanrednih otkaza i zapošljavanja studenata na njihova radna mjesta.

Proces od odluke o imenovanju radne skupine do usvajanja Zakona bio je prilično dug i iscrpljujuć. Dana 2. veljače 2017. na 19. redovnoj sjednici Vlada RH donijela je Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu nacrta prijedloga zakona kojim će se urediti zapošljavanje i rad učenika i studenata. Hrvatski studentski zbor kao predstavnike studenata imenovao je kolege Marka Lepoglavca i Šimuna Rogoznicu (kao zamjenika) koji su velik teret pregovaranja i upućivanja na potrebe studenata iznijeli na svojim leđima. „Bilo je teško uskladiti zahtjeve studenata, poslodavaca, ministarstva, sindikata i drugih dionika. Na žalost, nismo uspjeli progurati sve studentske zahtjeve, no već podizanje pitanja obavljanja studentskih poslova s razine pravilnika na zakonsku razinu velik je uspjeh.“, istaknuli su dodavši: „Drago nam je da su se tijekom saborske rasprave otvorila i brojna druga pitanja i studentska problematika pa se iskreno nadamo da taj interes neće splasnuti kad pošaljemo nadležnim ministarstvima prijedloge izmjene drugih zakona.“ Prema informacijama Hrvatskoga studentskog zbora, Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je krenulo s radom na novim pravilnicima.
Tomislav Levak
Kampanja Hrvatskoga studentskog zbora

Hrvatski studentski zbor aktivno je bio uključen i u javnu raspravu, a veliko finale uslijedilo je kada je, zbog nemogućnosti korištenja drugih sredstava, odnosno nepostojanja većih ovlasti, krenuo u kampanju #namajebitan na društvenim mrežama. To je konačno rezultiralo time da se Zakon nađe na dnevnoj sjednici Vlade, a potom i u saborskoj proceduri.
Možda ste propustili...