Učionica
STUDENTSKI SERVIS LJETNA SEZONA PROTEKLA U SKLADU S EUROPSKIM I SVJETSKIM TRENDOVIMA

Sve je veći broj studenata Sveučilišta u Osijeku koji uz studiranje i rade
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Broj je studenata zainteresiranih za rad tijekom ljetne sezone ove godine bio veći nego prethodnih godina. U razdoblju od početka lipnja sve do kraja rujna 2018. posredovanjem je Studentskoga servisa Studentskoga centra u Osijeku radilo ukupno 5050 studenata, a u istom je razdoblju prošle godine radilo njih 4632.

Općenito gledajući, uzlazni je trend sve većega broja studenata koji obavljaju sve veći broj poslova u odnosu na prethodne godine. Studentski se servis tako može pohvaliti iznimno dobrom suradnjom s velikim turističkim operaterima. Tijekom cijele godine u gotovo svakodnevnom su kontaktu s njihovim službama te se upravo kod njih zapošljava najveći broj studenata. Kao primjer višegodišnje uspješne suradnje ističe se ona s Plavom lagunom iz Poreča gdje je i ove godine radilo dvjestotinjak studenata.

Sve više na kontinentu
Promatramo li studente kao sezonce koji tijekom ljeta aktivno sudjeluju u radu u turizmu, iz godine u godinu raste broj onih koji ostaju raditi na kontinentu. Neki su od mogućih razloga nedostatak (ili iseljavanje) radno sposobnoga stanovništva, veća ponuda poslova, različitost poslova, povećanje cijene rada, bolji uvjeti rada te mjesto obavljanja posla – brojni studenti rade u svojem okruženju. Iseljavanje se iz Hrvatske i Slavonije odrazilo i na stanje u Studentskom servisu. Studente su, kao radno sposobne i kvalificirane, prepoznali i traže mnogi poslodavci. Uz praćenje dosadašnje ponude, osim mnogo većega broja oglasa koji se otvaraju i pozivaju studente na posao, sve se češće pojavljuju poslovi koji po svojem opisu nisu uobičajeni za studentsku populaciju i po prvi se put traže studenti za neka nova radna mjesta. Uz to je svakako važno spomenuti i višu cijenu rada, odnosno bolju mogućnost zarade, a što se najbolje vidi kroz odrađeni/plaćeni sat kao osnovu određivanja cijene zarade studenata. Da bi održali sustav rada i svojega poslovanja, poslodavci su prisiljeni podići cijenu moguće zarade, pojaviti se na stranicama Studentskoga servisa te u velikoj konkurenciji i uz velik broj objavljenih oglasa za radna mjesta svojom ponudom pokušati doći do željene radne snage. Uz satnicu poslodavci često nude i određene bonuse te dodatke na rad, odnosno poboljšanje uvjeta rada.

Sve je veća i rasprostranjenost mjesta obavljanja posla. Poslodavci i mjesto rada nisu više nužno iz Osijeka ili bliže okolice. Tijekom cijeloga je ljeta studentima poslove ponudilo mnogo poslodavaca iz cijele Osječko-baranjske županije, ali i okolnih županija. Najčešće je riječ o trgovačkim, ugostiteljskim ili poljoprivrednim poslovima, a prednost je takvoga rada u činjenici da studenti u razdoblju kada nemaju obveza na fakultetu, imaju priliku raditi u svojem mjestu i okruženju te tako doći do dodatne zarade. Kao primjer treba istaknuti jedan veliki hrvatski trgovački lanac koji studente zapošljava tijekom cijele godine, ali u daleko većem broju u ljetnom razdoblju kao zamjenu za stalno zaposlene djelatnike koji u tom vremenu koriste svoje godišnje odmore ili su, uslijed potrebe turističke sezone, premješteni na neko od jadranskih odredišta. Prema našim je procjenama samo kod tog poslodavca, tijekom protekle ljetne sezone, čak stotinjak studenata iskoristilo takvu vrstu zapošljavanja.

Širok spektar
ponude poslova
Dobro je poznata činjenica kako je osnovna djelatnost naručitelja posla, naših poslovnih partnera, najčešće iz područja usluga, ugostiteljstva, trgovine i telekomunikacija. Kako je već navedeno, sve se više pojavljuju novi i neuobičajeni poslovi na tržištu studentskoga rada. Razlog je tomu što studentska populacija posredovanjem Servisa nudi mnogo pogodnosti – brzu uspostavu između naručitelja i izvoditelja posla, kvalitetno obavljanje poslova, dostupnost u svako vrijeme, znanje obavljanja današnjih poslova bez formalnoga obrazovanja, ali i vrlo jednostavnu administrativnu obradu prateće dokumentacije. Upravo se iz tih razloga poslodavci bez problema odlučuju za studente i nude im posao.

Tijekom dosadašnjih je godina uspješnoga poslovanja Studentskoga servisa na stotine tisuća primjera kako je uz studiranje moguće raditi. No, iz Servisa uvijek poručuju i potiču studente na uredno ispunjavanje njihovih primarnih, fakultetskih obveza, a potom, uz dobru organizaciju, i prihvaćanje te uredno obavljanje studentskih poslova. Brojni su pokazatelji da se to može, a upravo je jedan od primjera i razdoblje od posljednjih nekoliko ljetnih mjeseci. Još je nešto važno spomenuti: višegodišnji sklad na relaciji poslodavac – posrednik – student koji nije narušen ni u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji. Isplate su studentima redovite, a sve je više, kako je spomenuto, brojnih pogodnosti. Iz svega se navedenoga može zaključiti: Studentski je servis u Osijeku u skladu s europskim i svjetskim trendovima te posrednik preko kojega brojni studenti uz studiranje već dugi niz godina poboljšavaju svoj standard.
Tomislav Levak
Izvrsna suradnja Studentskoga servisa i KBC-a Osijek

Hvale je vrijedan primjer dobra suradnja Studentskoga servisa i Kliničkoga bolničkoga centra Osijek, započeta u svibnju 2016. Nakon oglasa za potrebe rada studenata i pregovora održani su sastanak i predstavljanje u prostoru Studentskoga centra. Okupljenim su studentima predstavljeni i opisani poslovi koje bi trebali raditi, ali i uvjeti koje trebaju ispunjavati. Prije početka rada obavljeni su liječnički pregledi obvezni za te vrste poslova, a studentima je pružena i obuka te su položili ispit iz osnova zaštite na radu. Uz relativno dobru zaradu velika je prednost rada u KBC-u mogućnost da studenti sami odaberu većinu dana kada će raditi, ali i minimalnu količinu sati koju će raditi tijekom mjeseca. Tako je u prethodne dvije godine velikom broju studenata pružena mogućnost zarade na poslu koji ne remeti njihove obveze na fakultetu pri čemu najviše obavljaju pomoćne fizičke poslove.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

5. SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Na Sveučilište u Osijeku u akademskoj godini 2019./2020. moći će se upisati 3725 novih studenata

2

STIPENDIJE I POTPORE REDOVITIM STUDENTIMA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2018./2019.

Studentima Sveučilišta u Osijeku dodijeljene 122 stipendije i 1 potpora

3

TAMARA MAZUR NOVA V. D. PREDSJEDNICE STUDENTSKOGA ZBORA SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU

Sveučilište u Osijeku, sukladno interesima studenata, aktivno radi na poboljšavanju i povećanju broja studijskih programa