Učionica
REALIZIRAN VELIKI PROJEKT TVRTKE OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE OSIJEK D.O.O. U SUVLASNIŠTVU SVEUČILIŠTA

Postavljena solarna fotonaponska elektrana na OŠ Ljudevita Gaja
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Dana 12. listopada 2018. gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić sa suradnicima i partnerima obišao je Osnovnu školu Ljudevita Gaja u osječkom Donjem gradu, u povodu završetka radova na projektu izgradnje solarne fotonaponske elektrane, nadstrešnice i rekonstrukcije rasvjete na toj školi.

Riječ je o projektu prekogranične suradnje INTERREG-IPA CBC CROATIA-SERBIA koji je 85 % financiran iz europskih fondova, a vrijednost je fotonaponske elektrane oko milijun kuna. Investitor je navedenoga projekta tvrtka Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o. koja je u 60-postotnom vlasništvu Sveučilišta u Osijeku i u 40-postotnom vlasništvu Grada Osijeka. U okviru istoga projekta slijede još radovi na obnovi ovojnice školske športske dvorane, zamjeni stolarije te ugradnji sustava izmjene zraka s rekuperacijom. Kako je sredstvima iz EU fondova već ranije obnovljena ovojnica škole te izmijenjeno centralno grijanje, do 2020. ta bi osnovna škola trebala djelovati u potpuno energetskoj obnovljenoj zgradi s dvoranom koja funkcionira prema načelima održivoga razvoja. Izgradnja solarne fotonaponske elektrane omogućit će proizvodnju električne energije za potrebe škole i javne rasvjete za njihovo područje. Također, elektrana će imati i svoju edukacijsku funkciju jer će se djeca još od vrtićke dobi upoznavati s važnošću energetske učinkovitosti.

Kako je istaknuto, to je prvi projekt takve vrste u Osijeku, a prema procjenama struke troškovi će se škole bitno smanjiti te će se ta investicija isplatiti već kroz pet godina. Uz solarnu elektranu i nadstrešnicu projektom je napravljeno i 12 parkirnih mjesta te dva parkirna mjesta za invalide što će olakšati problem parkiranja za djelatnike i posjetitelje škole. Na kraju predstavljanja OŠ Ljudevita Gaja pohvaljena je kao odličan primjer svijesti o važnosti privlačenja sredstava iz EU fondova jer riječ je o već trećem projektu na koji se škola uspješno prijavila.
Tomislav Levak
Ukupna vrijednost projekta – 1,4 milijuna eura
Riječ je o projektu realiziranom u partnerstvu s Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije te Tehničkom školom Mileva Marić Ajnštajn, Novi Sad i Regionalnom razvojnom agencijom Bačka. Ukupna je vrijednost projekta 1.395.189,70 eura, od čega je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC HR-SR sredstvima EU-a financirano 1.185.911,24 eura, odnosno oko 85 % ukupnoga troška.
Možda ste propustili...