Učionica
ODRŽANI 2. OSJEČKI DANI BIOETIKE

Osiguran prostor za Centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku 5. i 6. studenoga 2018. održani su 2. osječki dani bioetike sa središnjom temom „Bioetika, odgoj i obrazovanje“.

Skup je proveden u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Medicinskoga fakulteta, novoosnovane hrvatske jedinice UNESCO-ove katedre za bioetiku (Sveučilište u Haifi) sa sjedištem na FOOZOS-u, Sveučilišta u Osijeku, Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Hrvatskoga bioetičkog društva, Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Splitu i Centra za integrativnu bioetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju. Rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac svečano je otvorio 2. osječke dane bioetike, naglasivši kako će biti ispunjeno obećanje koje je dao prošle godine na otvaranju 1. osječkih dana bioetike. Naime, u zgradi Rektorata osiguran je prostor za Centar za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Osijeku čime će biti ispunjeni potrebni materijalni uvjeti za njegov rad i dalje djelovanje.

Na konferenciji je u dva dana održano tridesetak izlaganja u kojima je sudjelovalo četrdesetak znanstvenika iz Makedonije, Srbije i Hrvatske. Osim izlaganja u sklopu 2. osječkih dana bioetike, organizirani su Filozofski caffe i radionica za djecu „Anuška, sredozemna medvjedica“, a posebno veliko zanimanje i oduševljenje sudionika izazvao je mjuzikl „Vrapcingejl“ Dječje amaterske skupine Paroščići. Osječki dani bioetike završili su posjetom sudionika Azilu Osijek – skloništu za napuštene životinje (Udruge „Pobjede“), a svi sudionici istaknuli su potrebu i važnost održavanja takvih skupova. U svojem pozdravnom govoru prof. dr. sc. Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu i voditelj Znanstvenoga centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, naglasio je važnost Osijeka i Sveučilišta u Osijeku u promicanju, širenju i povezivanju bioetičkih inicijativa, ideja i projekata s državama i sveučilištima u regiji.
Tomislav Levak
Osnovana osječka jedinica UNESCO-ove katedre za bioetiku

Predsjednik Organizacijskoga odbora Osječkih dana bioetike i voditelj Centra doc. dr. sc. Ivica Kelam u svojem je govoru obznanio kako je 21. listopada 2018. osnovana hrvatska jedinica UNESCO-ove katedre za bioetiku (Sveučilište u Haifi) sa sjedištem na FOOZOS-u. Naglasio je kako je to veliko priznanje za sustavan i intenzivan rad na širenju i promicanju bioetičkih ideja budući da je u Hrvatskoj do sada postojala samo jedna hrvatska jedinica UNESCO-ove katedre za bioetiku, i to na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivanjem ove jedinice i skorim useljenjem u prostore Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta ostvareni su preduvjeti za internacionalizaciju i daljnje širenje bioetičkih ideja i promociju Sveučilišta i FOOZOS-a kao središta bioetičke edukacije i širenja bioetičkih ideja u regiji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike