Učionica
SVEČANI DOGAĐAJ NA FAKULTETU ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI U OSIJEKU

Predstavljen zbornik u čast izv. prof. dr. sc. Ireni Vodopiji
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku 21. rujna 2018. svečano je predstavljen zbornik „U jezik uronjeni“ posvećen izv. prof. dr. sc. Ireni Vodopiji.

Zbornik je nastao na inicijativu triju urednica – doc. dr. sc. Dubravke Smajić i doc. dr. sc. Irene Krumes te dr. sc. Nine Mance. Zbornik su recenzirali prof. dr. sc. Ante Bežen s Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Vesna Požgaj-Hadži s Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Uz inozemnu recenzenticu te uz urednice, o zborniku je u ime FOOZOS-a govorila prodekanica prof. dr. sc. Vesnica Mlinarević, a o profesorici Vodopiji govorili su i doc. dr. sc. Ernest Barić sa Sveučilišta u Pečuhu te mr. sc. Željko Popović, prof. visoke škole s FOOZOS-a.

Recenzentica Vesna Požgaj-Hadži istaknula je da su u zborniku okupljeni autori različitih struka, uglavnom filolozi (kroatisti, germanisti, anglisti, hungaristi i drugi) koji se svojim radovima nadovezuju na znanstveni i stručni opus profesorice Irene Vodopije ili se bave temama vezanim uz vlastita istraživanja. Također, radovi u njemu obuhvaćaju širok izbor tema koje pripadaju jeziku (hrvatskom, ali i stranim jezicima), književnosti (prije svega hrvatskoj), metodici jezika i književnosti te kulturologiji. Radovi u zborniku problematiziraju aktualne teme kojima se pristupa interdisciplinarno i koje se bave različitim područjima. Osim onih koje pripadaju jeziku i književnosti, u zborniku se nalaze i književno-metodičke, jezično-metodičke, kontrastivne, kurikulske, udžbeničke i druge teme. Sve opisane teme predstavljaju velik izazov ne samo za razvoj prethodno spomenutih područja, nego i drugih srodnih disciplina. Zbog svega navedenog, naglasila je recenzentica, zbornik može biti zanimljiv široj društvenoj zajednici.

Taj je zbornik, kako je istaknula glavna urednica Dubravka Smajić, prvi zbornik posvećen ad honorem jednom umirovljenom profesoru ovoga fakulteta.
Nina MANCE
Možda ste propustili...

SENAT SVEUČILIŠTA U OSIJEKU DAO SUGLASNOST FDMZ-U OSIJEK

Osniva se Sveučilišna poliklinika Mursa za dentalnu medicinu

USPJEŠAN NASTUP OSJEČKIH STUDENATA NA DRŽAVNOM SVEUČILIŠNOM PRVENSTVU U PLIVANJU I VATERPOLU

Osječki studenti plivači treći u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva