Učionica
MAĐARSKO-HRVATSKI RAZGOVORI O SURADNJI DVAJU FILOZOFSKIH FAKULTETA

Logistička pomoć Katedri za mađarski jezik i književnost u osijeku
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Filozofski fakultet u Osijeku bio je 18. listopada 2018. mjesto susreta dekana dvaju filozofskih fakulteta – prof. dr. sc. Tamása Bereczkeia, dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Pečuhu i dekanice fakulteta domaćina prof. dr. sc. Loretane Farkaš. Organizatorom susreta bio je Generalni konzulat Mađarske u Osijeku.

Na sastanku je, među ostalim, bilo riječi o logističkoj pomoći Katedri za mađarski jezik i književnost u Osijeku, i to najprije u ljudskim resursima, a onda i u izmjenama studijskoga programa mađarskoga jezika i književnosti. Konkretni postupci, koji se odnose na pomoć navedenoj Katedri, podijeljeni su na kratkoročne i dugoročne pri čemu se nametnulo i pitanje obostrane pomoći kada je riječ o kadrovskim problemima Katedre za kroatistiku Instituta za slavistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Pečuhu. U tom je smislu zaključeno kako bi Odsjek za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Osijek mogao pružiti odgovarajuću potporu. Razgovaralo se i o suradnji FFOS-a s Prosvjetno-kulturnim centrom Mađara u Osijeku koja bi trebala biti usmjerena prema drugim institucijama u rješavanju gorućih pitanja obrazovanja mađarske nacionalne manjine. Također, bilo je riječi i o revidiranju teksta Sporazuma o suradnji, koji su te dvije ustanove potpisale još 2010. godine, budući da su mnogi postavljeni ciljevi već ostvareni, a neki su prestali biti aktualni. Razgovaralo se i o dugoročnima planovima bilateralne suradnje dviju institucija poput organiziranja zajedničkoga znanstvenog skupa koji bi se, prema prijedlogu generalnoga konzula Antonija De Blasija, trebao održati u Osijeku. Nastavak započetih razgovora očekuje se na Filozofskome fakultetu u Pečuhu.
Ana LEHOCKI-SAMARDŽIĆ
Članovi dvaju izaslanstava

U pečuškom su izaslanstvu uz dekana bili i doc. dr. sc. Laszló Jankovits, prodekan za opće poslove i znanost, doc. dr. sc. Márta Erdős Bognárné, prodekanica za nastavu i doc. dr. sc. János Mekis s Instituta za lingvistiku. Sastanku su nazočili i predstavnici Generalnoga konzulata Mađarske u Osijeku – Antonio De Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku te Ena Obradović, gospodarski ataše. Filozofski su fakultet Osijek uz dekanicu predstavljali izv. prof. dr. sc. Željko Pavić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju i doc. dr. sc. Ana Lehocki-Samardžić, voditeljica Katedre za mađarski jezik i književnost.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike