Učionica
NASTAVNIK ODJELA ZA FIZIKU JEDINI JE OSJEČKI ČLAN UGLEDNOGA MEĐUNARODNOG KONZORCIJA

Svečano otvoren prvi teleskop budućega opservatorija CTA
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Na kanarskom otoku La Palma 10. listopada 2018. svečano je u pogon pušten LST-1 (Large Size Telescope), prvi od više desetaka Čerenkovljevih teleskopa budućega opservatorija CTA (Cherenkov Telescope Array).

Međunarodni konzorcij CTA okuplja 32 zemlje, među kojima je i Hrvatska, a hrvatsku skupinu čini 12 znanstvenika sa Sveučilišta u Rijeci (4), Sveučilišta u Splitu (4), Sveučilišta u Zagrebu (2) te s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu (1) i Sveučilišta u Osijeku (1). Osječki je član doc. dr. sc. Dario Hrupec s Odjela za fiziku. CTA će u idućim desetljećima biti vodeći opservatorij za visokoenergijsku gama-astronomiju, najmlađu granu astronomije. Njegovi će teleskopi biti raspoređeni na dvjema lokacijama: na već spomenutom španjolskom otoku La Palma (na sjevernoj hemisferi) i u čileanskoj pustinji Atacama (na južnoj hemisferi). Troškovi izgradnje cijeloga opservatorija iznose oko 300 milijuna eura. LST-1 teleskop je posebne vrste, Čerenkovljev teleskop, namijenjen opažanju visokoenergijskih kozmičkih gama-zraka. LST-1 razvijen je iz prethodne generacije Čerenkovljevih teleskopa koju čine – još uvijek aktivni i znanstveno vrlo produktivni – MAGIC na La Palmi, H.E.S.S. u Namibiji i VERITAS u Arizoni. Naziv teleskopa potječe od toga što teleskopi ne opažaju izravno gama-zrake nego opažaju Čerenkovljevu svjetlost koju u atmosferi stvara pljusak čestica izazvan upadom kozmičke gama-zrake.

Velika osjetljivost CTA u najvišem energijskom području elektromagnetskoga spektra omogućit će istraživanja najzagonetnijih problema astrofizike koji su povezani s evolucijom svemira, koncepcijama tamne tvari i tamne energije te pitanjem granica fundamentalnih zakona fizike. Odgovore na temeljna pitanja astrofizičari konzorcija CTA traže pomoću prirodnih, moćnih akceleratora, primjerice aktivnih galaktičkih središta koja sadrže supermasivne crne rupe.
Dario HRUPEC
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike