Učionica
STUDENTI EKONOMSKOGA FAKULTETA SNIMILI IZVRSTAN PROMIDŽBENI TURISTIČKI FILM O OSIJEKU

Film „Walking Osijek“ – turistička šetnja gradom uz zanimljivosti na engleskom jeziku
Objavljeno 19. studenog, 2018.

Afirmacija suvremenih pristupa izvođenju nastave i interdisciplinaran pristup nastavi kao ključni obrazovni prioriteti te afirmacija interakcije Sveučilišta sa svojim okruženjem strateški su okvir i pedagoška pozadina projekta naslovljenog „Walking Osijek“.

S druge strane, poseban je cilj bio vođen lajtmotivom Europske godine kulturne baštine čiju su temeljnu svrhu nositelji i realizatori projekta prepoznali i shvatili doslovce kao poziv da kao građani naprave iskorak u smjeru razvijanja vlastite kulturne baštine, ali i svijesti okruženja o njezinoj važnosti te njezinu očuvanju i promidžbi. Osim navedenoga, cilj je bio napraviti nešto što je u Osijeku u kulturnom i turističkom smislu deficitarno (odnosno u slučaju našega grada nepostojeće), a to je turistički promidžbeni film koji je i izvjestan hommage upravo njegovoj baštini. K tomu, taj je film snimljen na engleskom jeziku jer su autori prepoznali važnost plasmana filma na globalnoj razini. „Walking Osijek“ nastao je u sklopu izbornoga kolegija Engleski jezik tijekom ljetnoga semestra na drugoj godini diplomskoga studija na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Film je zamišljen kao turistička šetnja gradom kroz koju gledatelje, slijedom poznatih kulturnih i baštinskih lokaliteta, vode mladi te pružaju koncizno sročene i referentne zanimljivosti o njima.

Od prvoga nastavnoga sata osjetila se ujedinjenost u ideji za realizacijom toga projekta budući da sve sudionike povezuju ljubav prema povijesti i putovanjima, istraživačka znatiželja, kreativnost, volonterizam te želja za afirmacijom pozitivnih vrijednosti grada Osijeka. Upravo ta pozitivna energija, motivacija i volonterizam, oslobođeni ikakvih financijskih očekivanja, polučili su i viralne rezultate razvidne po broju pregleda, dijeljenja, pozitivnih komentara i objava na društvenim mrežama kao i predstavljanju filma u više novina, televizija i internetskih portala, i to u svega nekoliko dana od premijernoga prikazivanja. Taj projektni pristup nastavi i realiziran neproračunski turistički promidžbeni film predstavljaju epilog visokoškolske izobrazbe sjajnih mladih ekonomista koji su svojim proaktivnim angažmanom demonstrirali svoje odgovorno građanstvo i u punom svjetlu pokazali svoje potencijale.
Sanda KATAVIĆ-ČAUŠIĆ
Autori i realizatori filma

Film „Walking Osijek“ nastao je pod mentorstvom mr. sc. Sande Katavić-Čaušić, prof. kao idejne začetnice projekta. Svi studenti sudjeluju ravnopravno u svim fazama projekta – od znanstvenoistraživačkoga dijela preko izrade scenarija i režije do pojavljivanja u filmu kao glumci. Oni su: Antonio Kursar, Ivan Kovač, Nikolina Džanko, Iva Bilić, Mislav Šljivac, Jelena Knežević, Iva Kreninger i Mirela Čuk. Također, projekt bi bio neizvediv bez nesebičnoga rada i mnogo uloženoga vremena darovitoga orahovičkoga snimatelja i montažera Matije Pospihalja koji je snimio zavidne i lijepe kadrove Osijeka iz zraka i s tla.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ALICJA AURIGA, DOKTORANDICA S WEST POMERANIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN SZCZECIN (POLJSKA) NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Ljudi u Osijeku i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti uvijek su spremni izići u susret

2

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek

3

VŠMTI

Studirajte na Visokoj školi Virovitica