Učionica
MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA O NASLJEDNOM PRAVU U EUROPSKOJ UNIJI

Nužne izmjene i modernizacija mnogih pravnih instituta iz područja nasljednoga prava
Objavljeno 19. studenog, 2018.
Dana 26. listopada 2018. na Pravnom fakultetu Osijek održana je Međunarodna znanstvena konferencija „Dosezi, stanje i perspektive – nasljedno pravo u Europskoj uniji“ u organizaciji Katedre građanskopravnih znanosti Pravnoga fakulteta.

Konferencija, koju su otvorili dekanica Pravnoga fakulteta prof. dr. sc. Renata Perić i voditelj Katedre građanskopravnih znanosti prof. dr. sc. Vlado Belaj, organizirana je u povodu 15. godišnjice donošenja Zakona o nasljeđivanju u RH (2003.). Sastojala se od triju sesija – dviju službenih i jedne neslužbene, nazvane Student session gdje su svoje radove iz područja nasljednoga prava izlagali neki od najboljih studenata Pravnoga fakulteta Osijek. U službenome dijelu konferencije sudjelovalo je 19 znanstvenika s pravnih fakulteta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Makedonije i Hrvatske, dakle i iz država koje su već članice EU-a, no i iz onih koje to još nisu.

Radovi su obuhvatili teme iz područja povijesti nasljednoga prava i postojećih instituta koje bi po mišljenju autora bilo potrebno revidirati, zatim osvrte na nasljednopravna uređenja država iz kojih su došli pojedini autori te prijedloge o uvođenju nekih novìna koje još ne postoje u nasljednim pravima pojedinih država.

Tijekom rasprava na vidjelo je izišlo koliko sličnosti, ali i velikih razlika ima među nasljednopravnim uređenjima pet navedenih država. Također, većina je sudionika u svojim izlaganjima izrekla stajalište kako bi u svim pojedinim pravnim sustavima trebalo određene institute ili uvesti ili promijeniti, odnosno modernizirati ili uskladiti s postojećim rješenjima iz nasljednoga i drugih grana prava kako bi još bolje zadovoljili potrebe suvremenoga života.
Dubravka KLASIČEK
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. DAMIR MATANOVIĆ DEKAN FAKULTETA ZA ODGOJNE I OBRAZOVNE ZNANOSTI U OSIJEKU

„Stvaramo Fakultet kao poželjno mjesto za studiranje, rad i suradnju“

ZANIMLJIVA IZLOŽBA ORGANIZIRANA U SKLOPU MJESECA HRVATSKE KNJIGE U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Korisnici i posjetitelji GISKO-a upoznali se s kazališnim životom Osijeka

UPRAVA FAKULTETA AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK U POSJETU RUSIJI

Potpisani ugovori o različitim oblicima suradnje između Osijeka i Rjazanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: LILY SOLOMON, NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OSIJEKU

Osijek je lijep, opušten i miran grad s prekrasnom dušom i parkovima

2

GRAĐEVINSKI I ARHITEKTONSKI FAKULTET OSIJEK

Regionalni centar obrazovanja u području građevinarstva i arhitekture

3

PROVEDBA ERASMUS PROGRAMA MEĐUNARODNE MOBILNOSTI U OKVIRU SVEUČILIŠTA JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU U AKADEMSKOJ GODINI 2017./2018.

U programu Erasmus+ realizirane mobilnosti 73 studenta i 103 djelatnika partnerskih ustanova iz inozemstva