Novosti
RASTEREĆENJE ZATVORSKOG SUSTAVA

U okviru probacije više od pola milijuna sati rada za opće dobro
Objavljeno 16. studenog, 2018.
- Nije nužno da za svako kazneno djelo osoba bude u zatvoru - kaže doc. dr. sc. Mato Palić

Prema izvješću o radu Probacijske službe za prošlu godinu, koje je Ministarstvo pravosuđa iznijelo na sjednici Vlade RH prošlog tjedna, u 2017. godini završeno je 1318 predmeta rada za opće dobro. Od toga je uspješno izvršeno 76,6 posto predmeta, odnosno - 1110. Osobe uključene u probaciju odradile su ukupno 529.124 sata rada za opće dobro.

Ministarstvo pravosuđa ističe da su probacijski poslovi od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a obavljaju se kako bi se zaštitila društvena zajednica od počinitelja kaznenog djela.

Utrostručen broj
Doc. dr. sc. Mato Palić, docent na Katedri ustavnih i političkih znanosti i prodekan za poslovanje, razvoj i projekte Pravnog fakulteta u Osijeku, kaže kako je probacija iznimno važna.

- Njome se postiže resocijalizacija osuđenika i reintegracija u društvo, što joj je i osnovni cilj. Postoji trend povećanja broja predmeta koje provodi probacijski sustav i time se rasterećuje zatvorski sustav, jer su hrvatski zatvori pretrpani. To je jedan od načina da se napravi mjesta za počinitelje kaznenih djela za koje su određene isključivo zatvorske kazne - kaže Mato Palić. Kako dodaje, osuđenicima koji rade za opće dobro lakše je podnijeti kaznu nego da su u zatvoru jer su zapravo na slobodi, ali imaju određene obveze koje moraju ispuniti.

- Nije nužno da za svako kazneno djelo osoba bude u zatvoru - zaključuje doc. dr. sc. Mato Palić.

Ministarstvo pravosuđa ističe kako je Probacijska služba u protekloj godini ostvarila odlične rezultate u izvršavanju probacijskih poslova te je u odnosu prema 2012. gotovo utrostručila broj predmeta u radu. Zaprimljena su 4122 nova predmeta, od kojih je uspješno završeno 88,9 posto. U Hrvatskoj ima 14 probacijskih ureda, a u Slavoniji tri, i to u Osijeku, Požegi i Vukovaru.

U većem broju presuda, njih 71,21 posto, rad za opće dobro izrečen je kao zamjena za zatvorske kazne duže od šest mjeseci, odnosno u trajanju od 401 do 730 sati. U 19,6 posto ukupnog broja izvršenih presuda/rješenja u 2017. godini, rad za opće dobro izrečen je u trajanju od 401 do 480 sati rada, što je zamjena od šest do osam mjeseci zatvora, a u 30,8 posto presuda rad za opće dobro bio je izrečen kao zamjena za godinu dana zatvora.

Tijekom 2017. osuđenici su za opće dobro radili u bolnicama, ustanovama za psihički bolesne osobe, domovima za starije i nemoćne, centrima za odgoj i obrazovanje, centrima za rehabilitaciju, gradskim i općinskim društvima Hrvatskog Crvenog križa, Caritasu, školama, vrtićima, muzejima, knjižnicama, društvima i udrugama koje se bave zaštitom životinja, raznim humanitarnim udrugama, dobrovoljnim vatrogasnim društvima i javnim vatrogasnim postrojbama, sportskim klubovima, poduzećima koja se bave komunalnim djelatnostima, tijelima javne vlasti itd.

- Pri planiranju izvršavanja rada za opće dobro i upućivanja osoba uključenih u probaciju na izvršavanje rada za opće dobro uzima se u obzir više relevantnih okolnosti kao što su vrsta kaznenog djela, rizik koji počinitelj može značiti za druge, radne vještine i sposobnosti počinitelja i druge relevantne okolnosti koje mogu utjecati na samo izvršavanje rada za opće dobro - napominju iz Ministarstva pravosuđa.

Rad za opće dobro u 2017. godini najčešće je izrican za kaznena djela protiv imovine, odnosno zbog provala i krađa, i to u 39,8 slučajeva.

Što se tiče nadzora uvjetnog otpusta, hrvatska je probacijska služba lani zaprimila 664 predmeta, što čini 16,1 posto svih novozaprimljenih predmeta u 2017. godini. U odnosu prema 2016., došlo je do pada broja predmeta uvjetnog otpusta za 18 posto, a u prošloj godini završeno je 779 predmeta uvjetnog otpusta.

Posebne mjere
Probacijska služba vodi brigu i o posebnim obvezama uvjetno otpuštenih osuđenika. Naime, u predmetima uvjetnog otpusta zaprimljenih tijekom 2017. izrečeno je 514 posebnih obveza, od čega se većina, 87,9 posto, odnosi na redovito javljanje nadležnom tijelu za probaciju, centru za socijalnu skrb, sudu ili policijskoj upravi, a 7,8 posto posebnih obveza odnosilo e na nastavak liječenja od ovisnosti o drogi ili o alkoholu. Od ukupnog broja uvjetno otpuštenih osuđenika koji su pod nadzorom probacijske službe 51 posto osuđenika imalo je izrečenu kaznu zatvora u trajanju od jedne do tri godine, njih 16,7 posto od četiri do šest godina zatvora te 5,7 posto kaznu zatvora do jedne godine. Uz uvjetnu i djelomičnu uvjetnu osudu, osim zaštitnog nadzora sud može izreći i jednu ili više sigurnosnih mjera ili posebnih obveza.

U novim predmetima prošle godine od ukupnog broja posebnih obveza uz uvjetnu osudu, u 488 slučajeva, najčešće je izricano ispunjavanje obveze uzdržavanja, u 197 predmeta, i u jednako toliko slučajeva obveza popravljanja štete počinjene kaznenim djelom, što je u skladu s vrstom kaznenih djela zbog kojih se najčešće i izriče uvjetna osuda sa zaštitnim nadzorom, posebnim obvezama ili sigurnosnim mjerama.

Sandra Lacić
rasprostranjenost
U HRVATSKOJ IMA 14 PROBACIJSKIH UREDA
NAJVIŠE MJERA LIJEČENJA OD ALKOHOLA
Probacijska služba lani je zaprimila 254 sudske presude kojima je izrečena neka od sigurnosnih mjera čije je izvršavanje u nadležnosti probacijske službe. Najviše je, odnosno 42,9 posto, izrečeno sigurnosnih mjera obveznog liječenja o alkoholu, zatim obveznog psihijatrijskog liječenja, 23 posto, obveznog liječenja od droga, 21,3, te obveznog psihosocijalnog tretmana otklanjanja nasilničkog

ponašanja, 12,6 posto. Psihosocijalni tretman, odnosno terapija, bio je izrečen u 31 predmetu u okviru izvršavanja uvjetne/djelomične uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom, posebnom obvezom ili sigurnosnom mjerom, u deset predmeta u okviru izvršavanja obveze na temelju odluke državnog odvjetnika i u deset predmeta u okviru rada za opće dobro sa sigurnosnom mjerom.
RAD U 1205 TVRTKI U CIJELOJ ZEMLJI
Najviše predmeta rada za opće dobro zaprimio je Probacijski ured Zagreb I (253), a Probacijski ured Osijek nalazi se na drugom mjestu s 237 predmeta, odnosno sa 17,32 posto svih predmeta rada za opće dobro. Rad za opće dobro može se izvršiti u 1205 tvrtki u Hrvatskoj, a u pet slavonskih županija u njih 297: u Osječko-baranjskoj županiji u 104 tvrtke, Brodsko-posavskoj 45, Požeško-slavonskoj 58, Virovitičko-podravskoj 29 te u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 61 tvrtki.

U vezi s predmetima uvjetnog otpusta zaprimljenima u 2017. godini, većini osuđenika, čak 73,2 posto, izrečen je uvjetni otpust do šest mjeseci, a 10,1 posto osuđenika ima trajanje uvjetnog otpusta od šest mjeseci do jedne godine. Uvjetni otpust u trajanju od jedne do dvije godine ima njih 13,2 posto, a samo 2,8 posto je na uvjetnom otpustu u razdoblju od dvije do tri godine.