Novosti
AKO ŽELI NA SLOBODU:

Todorić će morati uplatiti 7,5 milijuna kuna u gotovini
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Osnivaču Agrokora izrečene su i dodatne mjere opreza - zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice

Osnivač Agrokora Ivica Todorić moći će izići iz istražnog zatvora ako uplati jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, zaključilo je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

"Izvanraspravno vijeće preinačilo je odluku suca istrage i to u dijelu koji se odnosi na jamstvo. Izvanraspravno vijeće smatra da se i jamstvom, uz odgovarajuće mjere opreza, može postići ista svrha kao i istražnim zatvorom", kazao je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Pojasnio je da su uz iznos od 7,5 milijuna kuna koji bi Todorić trebao položiti na račun suda kako bi izbjegao daljnji istražni zatvor određene i mjere opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru. Velika Britanija izručila ga je Hrvatskoj prošlog tjedna, godinu dana nakon uhićenja u Londonu.

‘‘Obrana može položiti iznos koji je određen, a nakon što novac bude položen i Ivica Todrić obeća kako neće napuštati boravište te prihvati izrečene mjere opreza, on će biti pušten na slobodu‘‘, pojasnio je Devčić. Na upit može li se obrana žaliti na određeni iznos jamčevine, Devčić je kazao kako u ovom trenutku državno odvjetništvo ni obrana više nemaju pravu žalbe jer se radi o rješenju koje je pravomoćno. "Radi se o jamčevini u gotovom novcu, a vijeće smatra da se jedino tako može ostvariti svrha prevencije", kazao je Devčić, komentirajući tvrdnje Todorićevih odvjetnika koji su u srijedu kazali da njihov branjenik novca nema te da može ponuditi nekretnine.

‘‘Ako obrana navede kako nema traženi novac, Todorić ne može biti pušten na slobodu te ostaje u pritvoru istražnog zatvora‘‘, pojasnio je glasnogovornik. Prema Devčićevim riječima, izvanraspravno vijeće je u obrazloženju odluke navelo kako više ne postoji opasnost od utjecanja na preostalog neispitanog svjedoka, ali je prihvatilo odluku suca istrage da postoji opasnost od bijega, s obzirom na "činjenične okolnosti koje su postojale prvenstveno u vrijeme kada je Todorić napustio Hrvatsku i otišao u London." Vijeće je zauzelo stav da se Todorić mogao javiti pravosudnim tijelima i da je Hrvatsku napustio u trenutku kada je već bilo izvjesno da će se protiv njega voditi kazneni postupak, kazao je Devčić.
Dijana Pavlović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike