Novosti
DOLAZI AUSTRIJSKI IMMOFINANZ

STC Osijek i STC Valpovo dobili novog vlasnika
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Austrijska tvrtka Immofinanz kupila je osam maloprodajnih parkova u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, među kojima su STC Osijek, u Kirovoj ulici, i STC Valpovo, te će ti trgovački centri vjerojatno od iduće godine početi poslovati pod brendom te austrijske kompanije Stop Shop.

Tu je informaciju u srijedu na svojoj internetskoj stranici objavio Immofinanz. Riječ je o preuzimanju u sve tri zemlje, ukupno vrijednom 90,5 milijuna eura. Ta će transakcija povećati portfelj Stop Shop Immofinanza na 80 lokacija, čija je knjigovodstvena vrijednost 800 milijuna eura, u devet europskih zemalja. U Slovačkoj je 16 Stop Shopova, Mađarskoj 14, Austriji 12, Češkoj deset, Sloveniji i Srbiji po devet, Poljskoj sedam, Hrvatskoj dva i Rumunjskoj jedan.

U Sloveniji i Hrvatskoj trgovački centri kupljeni su također od austrijske MID grupe. STC Osijek i STC Valpovo imaju ukupnu površinu od 13.500 četvornih metara. Paket nekretnina u Sloveniji obuhvaća tri maloprodajna parka u Mariboru, Krškom i Ptuju s približno 22 tisuće četvornih metara prostora za iznajmljivanje. Akvizicije u Srbiji uključuju maloprodajne parkove s 32.500 kvadrata u Subotici, Borči i Smederevu, a kupljeni su od srpske MPC grupe.

Kompanija Immofinanz bavi se upravljanjem i razvojem maloprodajnih i uredskih nekretnina. Ima portfelj od 229 nekretnina, čija je vrijednost oko 4,3 milijarde eura, i posluje u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj.

“Ove akvizicije ojačavaju našu poziciju vodećeg europskog maloprodajnog parka i s obzirom na Hrvatsku, obilježavaju naš ulazak na novo tržište u Europskoj uniji, koje je vrlo atraktivno za naše međunarodne stanare. Dobre lokacije, izvrsno poslovanje, povoljna konkurentnost lokalnih situacija i klasičan i zdrav miks zakupnika glavna su obilježja tih atraktivnih investicijskih prilika. Osim toga, prinosi koji se mogu realizirati na tim tržištima govore za sebe”, kazao je direktor Immofinanza Dietmar Reindl u priopćenju te kompanije.

Zakupnici u STC-u Osijek su Müller, Jysk, Tepih centar, Kik, Takko Fashion, Deichmann, Mana, Planet obuća, Gorenje studio, Bubamara, Offertissima i cafe Traum.

Završetak kupnje većine lokacija očekuje se do kraja ove godine. Kupovna će se cijena financirati interno iz likvidnih sredstava. Kako navodi Immofinanz, prihodi od iznajmljivanja osam kupljenih maloprodajnih parkova iznose 7,2 milijuna eura godišnje, što donosi brutoprihod od osam posto. I.Mikulić
Posao s nekretninama
Stop Shop je brend Immofinanza za maloprodajne parkove u zemljama srednje i istočne Europe. Riječ je o trgovačkim parkovima kojima gravitiraju područja s 30.000 - 150.000 stanovnika i nude širok spektar proizvoda s dobrom vrijednošću za novac. Te centre karakterizira dobra prometna povezanost i prostrana parkirališta. Kada je riječ o poslovanju s uredskim nekretninama, Immofinanz je orijentiran uglavnom na ulaganja u glavnim gradovima zemalja u kojima je kompanija prisutna te u Njemačkoj, pod međunarodnim brendom myhive. Uredske nekretnine čine 62,9 posto ukupne vrijednosti portfelja. Aktivnosti vezane uz maloprodaju odnose se na spomenuti brend Stop Shop i na Vivo, a on čini 33,6 posto ukupne vrijednosti portfelja te austrijske kompanije.
Najčitanije iz rubrike