Osijek
PROJEKT KBC-A, MINISTARSTVA ZDRAVSTVA I OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Barake su prošlost, Klinika za
psihijatriju u novom prostoru
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Nakon više od 30 godina Klinika za psihijatriju KBC-a Osijek konačno je unutar ustanove dobila odgovarajući prostor za hospitalizaciju i rad s pacijentima. Barake su stvar prošlosti, a sve jedinice psihijatrijskog liječenja osječke bolnice sada su smještene u cijelosti obnovljenoj bivšoj zgradi Klinike za neurologiju.

U povodu toga, Kliniku za psihijatriju u novom prostoru posjetio je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, koja je sudjelovala u projektu obnove stare zgrade neurologije s pola milijuna kuna. Ovom prilikom za pomoć Županiji zahvalio je ravantelj KBC-a, doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji je županu i uručio zahvalnicu te istaknuo kako je projekt obnove vrijedan 2,5 milijuna kuna te da su tim novcem u potpunosti uređene sve instalacije te radne i bolesničke sobe nove Klinike.

- Zahvaljujem ravntelju KBC-a na prilici da vidimo i obiđemo ono što smo zajedničkim snaga napravili. Ovo je zajednički projekt Kliničkog bolničkog centra Osijek i ljudi koji ovdje rade na Klinici za psihijatriju, a tu je evo i mala pomoć Osječko-baranjske županije u vidu 500 tisuća kuna koje smo investirali u prostorije Klinike za psihijatriju. Kao što je poznato, Klinika za psihijatriju do sada je bila u najderutnijem prostoru u kojemu se uopće može zamisliti aa funkcionira jedna grana medicine - barakama iz 1987. godine koje se napravljena za potrebe radnika koji su gradili zgradu ginekologije. Želio bih napomenuti da je Osječko-baranjska županija do sada, tijekom proteklih godinu i pet mjeseci, oko milijun i 200 tisuća kuna izvornih sredstava proračuna Županije upravo investirali u obnovu, rekonstrukciju i kapitalno ulaganje u KBC-u Osijek - rekao je ovom prilikom Anušić.

Predstojnik Klinike za psihijatriju, prof. prim. dr. sc. Ivan Požgain, tom je prilikom podsjetio pak na uvjete u kojima se radilo posljednjih desetljeća.

- Klinika za psihijatriju nastala je 1987. godine ulaskom u prostore baraka iz kojih smo nakon više od trideset godina izišli tek prije nekoliko dana. Proteklih nekoliko godina uvjeti rada u barakama zaista su bili teški i nedostojni čovjeka, tako smo zbog preseljenja presretni svi, i pacijenti i osoblje. Klinika za psihijatriju egzistirala je u tim bakama, u tim uvjetima sve ovo vrijeme. Čak smo i na neki način promovirali i psihijatriju otvorenih vrata jer su se kod nas pacijenti osjećali slobodnije, nisu bili toliko sputani objektom. Međutim, bilo je situacija, pacijenata, koji su zbog sigurnosti sebe i drugih morali biti izdvojeni, a njih smo morali slati u druge ustanove. Nažalost, nama najbliža takva ustanova je Popovača, koja je od Osijeka udaljena 200 kilometara. Time su prava pacijenata, regulirana Zakonom, da budu liječeni što bliže svome domu i obitelji, na neki način bila uskraćena. Danas se to, s ulaskom Klinike u ove prostore, konačno promijenilo. Osigurali smo i prostorije za ovakve bolesnike - rekao je Požgain.I. Solar
doc. dr. sc. Željko Zubčić

ravnatelj KBC-a

U obnovu Klinike za psihijatriju milijun i pol kuna ostvarili smo uz suglasnost Ministarstva zdravstva, pola milijuna kuna u adaptaciju je uložio KBC, a u fazu uređenja pokrila je Osječko-baranjska županija
20 liječnika, 52 kreveta
Klinika za psihijatriju KBC-a Osijek trenutačno ima 20 liječnika specijalista sa subspecijalizacijama, čime je slavonski KBC, ističe predstojnik Klinike za psihijatriju, Ivan Požgain, na stručno-znanstvenoj razini u samom vrhu u Hrvatskoj. Na akutnoj psihijatriji imamo 18 kreveta, na Zavodu za integrativnu psihijatriju 26 kreveta i osam kreveta na psihološkoj medicini, uz to, tu je i 30 stolaca dnevne bolnice.
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike