Osijek
GLOBALNI TJEDAN PODUZETNIŠTVA NA EFOS-u

Kreativni poduzetnici studentima otkrivali tajne svojega uspjeha
Objavljeno 15. studenog, 2018.

Već tradicionalno, jedanaestu godinu zaredom, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obilježen je Globalni tjedan poduzetništva u organizaciji udruge "Poduzetnici bez granica", poznate kao EWOB. Tema ovogodišnjeg trodnevnog programa, od 13. do 15. studenoga, bila je "Poduzetništvo unutar kreativne industrije", u sklopu čega su stručni predavači iz područja informacijskih tehnologija, dizajna, arhitekture te glazbene industrije brojnim studentima otkrili tajne uspješnog poslovanja.

Prvoga je dana nastupio Ivan Jelušić, suosnivač osječke tvrtke Orqa, koja se nedavno proslavila inovativnim naočalama za upravljanje dronovima, a nastavili kolege iz industrije videoigara - Leo Tot, suosnivač osječkog Void Maina, te Lovro Nola, osnivač akademije za razvoj videoigara Machina.

- Drugog je dana došao red na dizajn i arhitekturu, pa je Predrag Šuka, predavač iz Algebre, pokazao kako se može kapitalizirati spoj videa, fotografije i 3D-a. Studentima su se predstavile i Silvija Pranjić te Blanka Levačić, arhitektice iz Zagreba, koje su prije godinu dana osnovale tvrtku i sada rade na brojnim EU projektima. Zaključno, istog je dana osječki arhitekt Bruno Rechner predstavio uspješne autorske projekte poput Autobusnog kolodvora u Osijeku i Gradske tržnice u Vukovaru, a studente je zadivio priznanjima i nagradama - otkriva Luka Kolak, mladi voditelj projekta Globalni tjedan poduzetništva na EFOS-u, ne krijući zadovoljstvo odazivom na predavanja.

Posljednjeg je dana na red došla glazbena industrija, čiji se protagonisti nisu toliko fokusirali na brojke i statistiku, kao što bi se možda očekivalo na EFOS-u, nego su osobnim pričama pokušali dati vrijedne savjete.

- Na prvom mi je mjestu uvijek bila sloboda, posao bez puno kompromisa, i u načelu me uvijek u ovom poslu vodila ljubav. Naime, moj se posao sastoji od vođenja karijere glazbenika, od diskografskog dijela, brendiranja, organizacije koncerata i odnosa s javnošću - objasnila je Gordana Bosak, vlasnica izdavačke kuće Agapa Music, koja od početka zastupa poznate pjevače poput Natali Dizdar i Saše Lozara.

Bosak je odradila prvo predavanje posljednje dana, koje su popratile većinom studentice, a nakon nje govorili su Danijel Dane Peršić, osnivač River Jazz Festivala of Croatia, te Domagoj Jukić, koji je u Osijek doveo mnoga poznata imena glazbene industrije. M. Mandić
Damir Bačić

producent

STO POSTO U GLAZBI

Posljednjeg se dana “Poduzetništva unutar kreativne industrije” osječkim studentima obratio i Damir Bačić, izvršni producent i koautor pjesama Mije Dimšić, koji je uglavnom pričao o snovima, ljubavi prema glazbi, odricanju i emocijama koje glazbenike povezuju s publikom.

- Oduvijek sam bio sto posto u glazbi, najviše na tamburaškoj sceni, pa sam na jednoj turneji tamburaškog sastava “Džentlmeni” po SAD-u upoznao Miju i uvjerio ju kako bismo trebali pokušati raditi na njezinoj solo karijeri. Okupili smo oko sebe odličnu ekipu te uz Mijin talent i mnogo rada došli do današnjeg uspjeha i prepoznatljivosti. Naravno, otpočetka sam vjerovao u uspjeh, jer bez vjere ne vrijedi ni pokušavati - naglasio je u nekoliko navrata Bačić, napomenuvši studentima da ne postoji recept za uspjeh, nego je potrebno surađivati s karizmatičnim glazbenicima i usredotočeno ustrajati. Što se tiče budućnosti karijere Mije Dimšić, otkrio je kako uskoro izlazi album na engleskom jeziku, pa, nakon povratka sa snimanja u New Yorku i Philadelphiji, ne krije mogućnost okušavanja na stranom tržištu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike