Osijek
CESTING U STANJU PRIPRAVNOSTI

Predstavljen operativni
plan održavanja cesta
tijekom zimskog razdoblja
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Današnjim stupanjem na snagu zakonske obaveze upotrebe zimske opreme na javnim cestama u Hrvatskoj, koja će trajati do 15. travnja iduće godine, tvrtka Cesting d.o.o. predstavila je operativni plan održavanja javnih cesta u zimskom razdoblju. Bit će to 20. sezona kako se tvrtka Cesting brine o održavanju cesta u Osječko-baranjskoj županiji tijekom zimskim mjeseci, a kako doznajemo od Nikole Ercegovca, pomoćnika direktora Cestinga i šefa Operativnog stožera, njihovi djelatnici spremni su na sve izazove koji će se pred njima pojaviti u nadolazećim mjesecima. U održavanju ukupno 1419 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta, na raspolaganju će imati 41 vozilo, među kojima su i dva nova Mercedesova vozila ukupne vrijednosti 270 tisuća eura, što će uvelike povećati operativnost zimske službe.

- Od 15. studenoga dužni smo Hrvatskim cestama tri puta dnevno slati informacije o stanju na cestama na području našeg djelovanja. Stalna mjesta pripravnosti bit će Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Našice, Donji Miholjac i Valpovo. Zimski uvjeti nastaju kada su ceste prekrivene snijegom ili kada je na kolniku poledica, a kao i svih ovih godina razlikovat ćemo četiri stupnja pripravnosti. Prvi je organizacija stalnog dežurstva, s čime krećemo od danas, drugi nastupa kada je temperatura oko nule i na kolniku nastaje poledica. Treći stupanj nastaje kada su sva naša vozila i ljudstvo na terenu, dok četvrti i najteži stupanj nastupa u trenutku kada sva mehanizacija nije dostatna da se očiste ceste te se one zatvaraju za promet - rekao je Nikola Ercegovac.

Za zimske uvjete na cestama pripremaju se i djelatnici MUP-a. Kako ističu, veliki broj vozača i dalje se u prometu ponaša neodgovorno, stoga u sljedećem razdoblju možemo očekivati pojačane mjere nadzora.

- Vozači bi svoja vozila trebali opremiti zimskim gumama i u prtljažniku imati lance spremne za postavljanje, kao i prilagoditi svoju vožnju uvjetima na cesti. Ako vozači nemaju propisanu zimsku opremu, suočiti će se s kaznom od 700 kuna. Cijeli ovaj tjedan provodimo pojačane mjere, a to ćemo činiti i idući tjedan, kako bi vozače pokušali dovesti u red jer su i dalje najčešći prekršaji brzina, alkohol, korištenje mobitela u vrijeme vožnje i nekorištenje sigurnosnog pojasa - rekao je Željko Biloš, službenik Službe za sigurnosti cestovnog prometa PU osječko-baranjske.I. Alilović
Djelatnici Cestinga spremni su na sve izazove koji će se pred njima pojaviti u nadolazećim mjesecima
Možda ste propustili...

“RUĐERICA” DOMAĆIN E-ŠKOLE KEMIJE

Mnogo pokusa i praktične primjene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

OSIJEK DOMAĆIN ZBOROVANJA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE

Gamoš: I izviđaštvo je škola za život

3

UOČI DOBRO WORLD CUPA

I djeca i umirovljenici
vježbali sa Seligmanom

oglas