Osijek
OŠ “TIN UJEVIĆ”: UČENIK PRIJETI DA ĆE UBITI KOLEGE I SEBE

"Stavio je djetetu skalpel pod grlo, dok je on tu, naša djeca neće u školu"
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Roditelji tvrde da njihova djeca trpe nasilje od F. K. godinama.

U Osnovnoj školi "Tin Ujević" od četvrtka, 15. studenoga, cijeli 5.b razred bojkotira nastavu. Kako kažu roditelji, razlog je tomu sustavno maltretiranje koje učenici toga razrednog odjela trpe od 12-godišnjeg kolege F. K. (podatci poznati redakciji) koje je kulminiralo u srijedu, 14. studenoga, kad je na satu tehničke kulture taj učenik izvadio skalpel iz pribora za rad i najprije ga stavio sebi pod grlo, a potom i drugom učeniku.

- Sin mi je ispričao da je u jednom trenutku F. K. došao do njega i drugog dječaka i otvorenim skalpelom demonstrirao na svom vratu kako će ih ubiti. Mom je sinu potom prijetio da će ga pretući i cijelo je vrijeme imao skalpel u ruci – priča nam majka Jadranka Gaće. Istu je priču potvrdila i majka Sandra Štiks, dodajući kako je, navodno, F. K. svom asistentu rekao kako samo njega neće dirati jer ga voli i s njim je dobar.

Seksualno uznemiravanje
- Do sada smo imali razumijevanja za to dijete, ali više nećemo, jer nam nitko ne može jamčiti sigurnost naše djece – kaže Sandra Štiks. Prema riječima majke Sanele Eichner, od njezine je kćeri F. K. prošle godine tražio da skine majicu dok je prolazila pokraj toaleta i otkopčao patent svojih hlača. Djevojčica je potom pisala pravobraniteljici za djecu, a majka, koja inače radi s osobama s teškoćama, posavjetovala ju je da ne ide više sama u toalet, neka mu se ne obraća, ne ruga mu se i slično jer sve to potiče agresivno ponašanje. Međutim, nakon ovotjednog ispada za koji, prema tvrdnjama učenika, nije bilo povoda, roditelji su odlučni poduzeti radikalne mjere.

- U drugom je razredu moju kćer pretukao, nakon čega se ona tijekom odmora skrivala ispod stola. Nitko nam ne može jamčiti sigurnost naše djece i stoga smo odlučili da na nastavu neće ići do daljnjega, sve dok se problem ne riješi – priča majka Mirela Čondrić. Incident koji se dogodio u trećem razredu itekako pamti majka Kristina Knežević. Kći ju je nazvala i rekla da je seksualno zlostavljana, a nakon majčina upita što se točno dogodilo, odgovorila je da joj je F. K. došao u toalet, skinuo si hlače i gaće te tražio da ga dira po spolovilu.

- Kći je nekako uspjela zatvoriti vrata i u toaletu je bila zatvorena 15-ak minuta dok on nije otišao. Nije ju ostavio na miru pa joj je i prekjučer, pod satom tehničke kulture, kad je, nakon skalpela, uzeo škare u ruke, prijetio da će joj iskopati oči – tvrdi Kristina Knežević.

Sud odbio CZSS
Nisu ovo jedini incidenti koji su se tijekom F. K.-ova petogodišnjeg školovanja događali u školi. Gaće tako kaže kako je njezin sin nedavno spašavao prijatelja kad mu je F. K. ušao u toalet i zaključao vrata, a gušio je svojedobno, kaže, i njezina sina.

- Sjeo je na njega i počeo ga gušiti, na što ga je moj sin uspio ugristi za ruku. Ja sam pozvala policiju – kaže Gaće te dodaje kako su roditelji svjesni da je F. K.-u potrebna pomoć, no ne žele trpjeti njegove stalne ispade i čekati da se dogodi tragedija. Stoga su u srijedu, odmah nakon incidenta na satu tehničke kulture, zatražili sastanak s ravnateljicom, koju su usmeno, a potom i pisano obavijestili da djecu do daljnjeg neće puštati na nastavu, odnosno sve dok se F. K.-a ne udalji iz blizine njihove djece.

Sastanku je prisustvovala i defektologinja škole Barbara Paulus, od koje doznajemo da F. K. ima osiguranog asistenta u nastavi, i to iz projekta Europske unije.

- Slučajno se dogodilo da se ove godine ne traži suglasnost majke, nego je samo produžen rad asistentu u nastavi. Da tomu nije bilo tako, F. K.-ova majka ne bi potpisala suglasnost, što bi bio dodatan problem - pojasnila je Paulus, dodajući kako je škola prethodno tražila da F. K. pohađa poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju, a što je organizirano u Osnovnoj školi "Vijenac". Problem je bio u tome, pojašnjava defektologinja, što takav odjel ne postoji za razrednu već samo za predmetnu nastavu i treba čekati da se oslobodi prostor za F. K.-a do rujna sljedeće godine - kaže Paulus.

I Centar za socijalnu skrb Osijek podnio je u siječnju ove godine prijedlog Općinskom sudu radi donošenja odluke o oduzimanju prava majci na stanovanje s djetetom i povjeravanje drugoj osobi. Sud je to odbio smatrajući kako nema pretpostavki za izricanje predložene mjere CZSS-a, temeljeno na iskazima svjedoka.

- U vezi sa slučajem o kojemu govorite naše će suradnice žurno obaviti očevid na terenu. Spremni smo sudjelovati kako bi se našlo rješenje za sve sudionike - stoji u odgovoru Vlaste Radaković, voditeljice Odjela za djecu, brak i obitelj CZSS-a Osijek. Neslužbeno, u rješavanje će se problema uključiti i Grad Osijek.

Marija Mihelić
Jasenka Vajdić

ravnateljica OŠ “Tin Ujević”

ŠKOLA JE PODUZELA SVE ŠTO JOJ ZAKON OMOGUĆUJE

Problemi s F. K.-om, kaže ravnateljica Jasenka Vajdić, događaju se otkako je krenuo u prvi razred. Nakon što je prošle godine preuzela mandat, Vajdić je počela poduzimati sve korake koje joj zakon omogućuje. Tako su odmah nakon incidenta u srijedu u 5.b razredu oduzeti svi skalpeli i škare. No, ističe kako bi u kritičnoj situaciji F. K-u u rukama i olovka mogla biti opasno oružje. Prisjetila se slučaja kad je F. K. na satu vjeronauka bacao stolice koje nije moguće fiksirati za pod i tako spriječiti da ih F. K. baca, niti su djelatnici obučeni za fizičko svladavanje učenika.

- U nekoliko je navrata bilo prijava i policiji i Hitnoj pomoć, koja je dječaka iz škole jedva iznosila zbog snage njegovih napada. On ima svoju dijagnozu, no mi nismo sigurni u kojoj je fazi liječenja, prima li terapiju i slično. Sigurno smo se 20-ak puta obraćali svim nadležnima, čak i održali tri multisektorska sastanka - kaže ravnateljica. Dodaje kako je OŠ “Tin Ujević” iz Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije dobila rješenje da F. K. pohađa poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju, no kako je trenutačno kapacitet popunjen, F. K. može u tu školu tek u rujnu 2019. godine.

- Da bi dobio nastavu u kući, potrebna je majčina suglasnost, no ona odbija svaku suradnju s nama jer u nama vidi neprijatelje, čak smatra da njezin sin ne treba prilagodbu, niti da ima ikakvih poteškoća. Moram naglasiti kako ne možemo njemu zatvoriti vrata škole, no 21 učenik u istom razredu ima traume. Napravit ćemo sve da zaštitimo sve učenike, svih dvadeset dvoje, jer to je naša zakonska obveza, ali treba hitno naći rješenje za ovu situaciju - poručila je Vajdić.
Roditelji učenika 5.b svjedoče o napadima i gotovo svakodnevnim ispadima 12-godišnjeg dječaka
Najčitanije iz rubrike