Tehno
TEST: SONY RX100 VI

Kompaktni džepni profesionalac za vrhunske fotografije
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Kvaliteta izrade, poslovično za Sony, na najvišem je nivou. Nema mjesta za kompromis

Još do prije nekoliko godina profesionalca za fotoaparatom mogli ste prepoznati po njegovoj veličini. Mali kompaktni fotoaparati bili su svjetlosnim godinama iznad daleko profesionalnije DSLR linije ili modela bez zrcala. S razvojem mobilnih telefona i ugrađenih kamera u njima, mali kompaktni fotoaparati gotovu su nestali s tržišta, no tamo negdje 2012. godine Sony je predstavio RX100 fotoaparat koji je u kompaktnom kućištu trebao ponuditi performanse i mogućnosti daleko profesionalnijih rješenja. Tako, svojevrsna napredna kompaktna klasa i danas je iznimno popularna za sve one kojima fotografije s mobitela nisu dovoljne, a ne žele uz sebe vući glomazne profesionalne modele.


Ljepota u malome

Sony RX100 VI stiže u kompaktnom pakiranju, pa iako ono samo nagovještava kako će ovaj fotoaparat biti malen, tek po vađenju iz kutije postajemo svjesni malih dimenzija. Poput nekada starih i ograničenih kompaktnih fotoaparata, tako i Sony RX100 VI mjeri samo kakvih 10,1 x 5,8 x 4,2 centimetra. Kvaliteta izrade, poslovično za Sony, na najvišem je nivou. Nema tu mjesta ni za najmanji kompromis. Jedini problem mogu biti dimenzije fotoaparata, jer iako je zgodan za nošenje, ponekad je nezgodan za rukovanje, posebice ako imate krupnije ruke. No, sve je stvar navikavanja, pa tako nakon kratkog vremena sigurni smo da će te svladati rukovanje ovako malim fotoaparatom. Iako dimenzijama to nikako ne otkriva, pogled na specifikacije otkriva o kakvoj je ovdje ‘‘zvijeri‘‘ riječ. Naime, Sony RX100 VI opremljen je jednoinčnim 20,1-megapikselnim Exmor CMOS senzorom s brzim Hybrid AF koji fokusira u 0,03 sekunde, a koji će vam omogućiti ozbiljno dobre kombinacije u stvaranju fotografija. Ovaj fotoaparat u stanju je snimiti 24 kadra u sekundi pri punoj rezoluciji, što je uistinu fenomenalno.

Veliki zoom

Prednost kompaktnog fotoaparata je i u ugrađenom objektivu. Naime, nema potrebe za kupovinom objektiva i njihovim nošenjem jer je Sony RX100 VI opremljen jednim koji će zadovoljiti širok raspon potreba. Objektiv ZEISS Vario-Sonnar T 24 – 200 mm uz F2,8 – 4,5 pružit će zoom od oko osam puta. Sony RX100 VI oduševljava i u svojim videosposobnostima uz mogućnost snimanja 4K videozapisa pri 25 sličica u sekundi, a tu je i HDR snimanje te super usporeno snimanje s do tisuću sličica u sekundi! Ugrađeni WiFi i NFC omogućit će brzo dijeljene snimljenih materijala, kao i fotografija. Skočno optičko tražilo kao i skočni blic odlično su rješenje i izazivaju divljenje kako su inženjeri ih ugurali u tako malo i kompaktno kućište. Pozadinski zaslon dijagonale tri inča može se izvući i pomicati u raznim smjerovima za dobar kadar iz bilo kojeg kuta snimanja.

Vrhunske fotke

Iako nismo vrsni fotografi, dobru fotografiju uvijek možemo prepoznati. Upravo takve su i one koje okida Sony RX100 VI. Uz odličan senzor i BIONZ X procesor za obradu slika, vrhunsku optiku i silu tehnologije to je bilo i za očekivati. U rangu profesionalnih DSLR-ova i mirrorlessa, Sony RX100 VI će vam omogućiti stvaranje vrhunskih fotografija i videozapisa. Naravno, kako to obično biva, često rečena uzrečica ‘‘sve što valja, to i vrijedi‘‘ savršeno se može preslikati i na ovaj Sonyjev biser. Njegova preporučena cijena od veća od 11 tisuća kuna bit će velika prepreka za mnoge, a za one kojima to nije, oni će već razmišljati i o skupljim modelima. Međutim, tražite li moćan, ali kompaktan fotoaparat, Sony RX100 VI definitivno dobiva naše preporuke.
Marin REŽIĆ
Prednost kompaktnog fotoaparata je i u ugrađenom objektivu
Ovaj fotoaparat u stanju je snimiti 24 kadra u sekundi pri punoj rezoluciji, što je uistinu fenomenalno
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike