Mozaik
IVAN ĐUKIĆ, OSJEČKI KUHAR

Sva raskoš hrvatske kulinarske umjetnosti
Objavljeno 16. studenog, 2018.
Vrhunski majstor kulinarske umjetnosti vrijedno se priprema za natjecanje na Svjetskom kuharskom kupu u Luksemburgu

Vrhunski majstor kulinarske umjetnosti, višestruko državni prvak, Ivan Đukić iz Osijeka naporno se priprema za skori odlazak na Svjetski kuharski kup u Luksemburg.

Ivan će na najvećoj svjetskoj kuharskoj smotri prezentirati svoj Osijek, Osječko-baranjsku županiju i Hrvatsku svojim carving djelima koja su već niz godina poznata i priznata u svijetu ovog dijela gastronomije. Đukić je godinama i član hrvatske kulinarske reprezentacije, s kojom i putuje u Luksemburg.

- U nacionalnom timu sam od 2013. godine, a na svjetskoj smotri u Luksemburgu prije četiri godine osvojio sam svjetsko srebro, koje je ujedno i najveće postignuće u mojoj karijeri. Godine 2015. osvojio sam nacionalno zlato na državnom prvenstvu u Varaždinu, a nastupio sam i na kulinarskoj olimpijadi Ika koja se tradicionalno održava svake četiri godine u njemačkom gradu Erfurtu, gdje sam u kategoriji rezbarenja uživo, osvojio brončano odličje. Jednostavno uživam u ovom poslu i svako natjecanje, bilo ono državno ili svjetsko, prilika mi je, prije svega, da sam uvidim koliko napredujem i daje mi novo iskustvo i motiv više - kaže Đukić, koji se svakoga dana priprema na Luksemburg, koji je sve bliže, jer je natjecanje od 24. do 29. studenoga.

- Za natjecanja se pripremam kroz posao jer radim kao chef u restoranu Lipov hlad, a gotovo na svakom našem hladnom izlošku ima ponešto izrezbarena voća ili povrća. Za Svjetski kup pripremam nešto drukčiji showpiece, ove godine više ću se posvetiti tehničkom dijelu, a tema je inspirirana mandalama koje simboliziraju harmoniju. Na Kup dolaze i vrhunski majstori poput Michele Sardana i Leonarda Massara koji, uz to što su natjecatelji, imaju i carving škole u Italiji specijalizirane za tajlandski i talijanski stil. Tako da će svaki rezultat biti dobar, a naravno najveća je želja medalja, iako mi je ipak najveća želja pokazati svu raskoš hrvatske kulinarske umjetnosti. Moram svakako zahvaliti Hrvatskom kuharskom savezu i izborniku Marinku Jurešiću na pozivu u reprezentaciju i na danom povjerenju - nastavlja Đukić, koji će predstavljati i svoju Udrugu kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije.

- Iz Udruge sam za sada jedino ja aktivan glede natjecanja ovog tipa. Ali bih istaknuo da je udruga ove godine sudjelovala u organizaciji triju kvalitetnih projekata, 1. Kup pizzaiola Osijek, 2. Zlatna kuna kup mladih kuhara do 19 godina te Gourmet Slavonije Baranje i Srijema - zaključuje Đukić koji je uz sva priznanja i odličja, trenutačno mentor na sveučilištu Aspira i gdje je odradio radionice sa studentima. Đukić je i predavač na Akademiji za kulinarstvo u Trakošćanu.

Đukić je već pokazao i dokazao da je jedan od najboljih svjetskih carving majstora i svakako je za očekivati da će to i ove godine na Svjetskom kupu potvrditi, no kako sam kaže, ide bez pritiska i imperativa jednostavno uživati u radu s najvećim svjetskim majstorima.

Vladimir Grgurić
prije četiri godine
OSVOJIO JE SVJETSKO SREBRO
Možda ste propustili...

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

U NEDJELJU 14. TRAVNJA POČINJE 20. ZAGREBDOX

Pobjednici Sundancea, Berlinalea, SSF-a...

Najčitanije iz rubrike