Kultura
IZLOŽBA U EURODOMU

E. Janković: Hodali su, hodat će
Objavljeno 16. studenog, 2018.
U prizemlju Kulturnog centra Eurodoma u petak, 16. studenoga, u 19 sati bit će otvorena izložba Hodali su, hodat će, autorice Ene Janković, u produkciji Otvorenog likovnog pogona i u partnerstvu s MLU-om. Izložba je rezultat višemjesečne akcije provedene među građanima i građankama Osijeka, u kojoj je umjetnica bilježila priče i iskustva onih koji imaju iskustvo migracije - ne nužno iz nužde (bilo je tu i mladih koji su odlazili u drugi grad na studij) te prikupljala iznošene cipele kao simbole mobilnosti. Skulpturalna instalacija koja će biti predstavljena na izložbi objedinjuje prikupljeni materijal.

Autorica je građanima uputila poziv na sudjelovanje te je tijekom dva mjeseca povremeno boravila na osječkom korzu i prikupila više od 200 kratkih priča te isto toliko pari cipela. Time građani i građanke Osijeka postaju tzv. aktivna publika. Naime, slijedeći smjernice umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici, ovaj rad u trajanju involvira pripadnike lokalne zajednice u produkciju umjetnosti, polazeći od problema koji je relevantan i aktualan u lokalnom kontekstu. Iskustva Osječana i Osječanki sa životom i radom u inozemstvu različitog su predznaka i motivacije, a sve te izjave, razmišljanja i stavovi moći će se pročitati u sklopu izložbe. Naime, svaka od priča koje su sudionici/ce podijelili/e s umjetnicom pažljivo je zabilježena u knjizi koju je umjetnica ručno izradila i ispisala i koja je dio istalacije. Cilj je akcije, kao i izložbe, otvoriti prostor za iznošenje mišljenja i iskustava građana kako bi se fenomen iseljavanja protumačio iz njihove perspektive, temeljeno na raznorodnim glasovima, a u kontekstu umjetnosti i društveno angažiranog umjetničkog djelovanja. Izložba će biti otvorena do 30. studenoga.

Ena Janković studentica je diplomskog studija na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (modul slikarstvo), pod mentorstvom izv. prof. art Domagoja Sušca. Objavila je tri dječje radne knjižice (2018. Lađe na Dunavu, 2016. Mali arheolog, 2015. Žigovi i pečati). Izlagala je na Studentskom biennaleu, na InBooku... Sudjelovala je u oslikavanju Dječje pedijatrije KBC-a Osijek; na Sjenjaku mozaik u prostoru amfiteatra na pročelju zgrade robne kuće Sjenjak. N.Vek.
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike