TvObzor
TALIJANSKI KANDIDAT ZA OSCARA STIŽE U KINA

Dogman: Triler Mattea Garronea ovjenčan nagradom u Cannesu
Objavljeno 16. studenog, 2018.

Filmskoj publici koja voli pohoditi festivale i općenito uživati u kvaliteti nezavisnih filmova ime Mattea Garronea nikako nije nepoznato. Riječ je o jednom od najprominentnijih talijanskih redatelja 21. stoljeća kojeg je u filmsku orbitu izbacio njegov film “Gomora” iz 2008. godine. Garrone je za navedeni film osvojio posebnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu za najbolju režiju, a taj će uspjeh ponoviti i četiri godine kasnije za svoj izvrsni film “Reality”. Osim nagrade u Cannesu, Garrone se za film “Gomora” okitio i dvjema Europskim filmskim nagradama u kategorijama najbolje režije i scenarija. Nakon trogodišnje stanke, tijekom koje je snimao isključivo kratke filmove, Garrone se ove godine vraća u punom sjaju – iznimno hvaljenim trilerom “Dogman”, čiji je glavni glumac Marcello Fonte nagrađen u Cannesu za najboljeg glumca festivala.

Okarakteriziran kao “urbani vestern”, radnja trilera “Dogman” odvija se u talijanskom predgrađu negdje između velikog grada i divlje prirode. “Dogman” je ime salona za uljepšavanje pasa, a ujedno i sinonim za glavnog lika koji doživljava preobražaj iz čovjeka u životinju. Snimljen prema istinitoj priči koja se odvila prije 30 godina, film “Dogman” istražuje ljudsku prirodu nasilja skrivenu u svakome od nas. Glavni lik filma je Marcello, vlasnik salona, koji se odjednom nađe uvučen u opasan odnos sa Simoneom, bivšim nasilnim boksačem, koji terorizira njihov cijeli kvart. U pokušaju da povrati svoje dostojanstvo nakon što je u zatvoru odležao godinu dana upravo zbog Simonea, Marcello kreće u neočekivani osvetnički pohod.

Uz već spomenutu nagradu u Cannesu, triler “Dogman” osvojio je i niz drugih priznanja od kojih se posebno mora izdvojiti i pobjeda na filmskom festivalu u Jeruzalemu. Također je prikazan i u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Torontu, gdje se borio za nagradu publike, a Međunarodno društvo filmofila Marcella Fontea proglasilo je najboljim glumcem. Film je pobrao hvalospjeve kritike i publike, a na popularnoj internetskoj stranici Rottentomatoes, koja se bavi skupljanjem filmskih kritika i ocjena publike, ima više od 80 posto pozitivnih ocjena i u jednoj i u drugoj kategoriji, što je inače prava rijetkost.

Da je riječ o iznimno kvalitetnom filmskom ostvarenju dokazuje i činjenica što je “Dogman” izabran za talijanskog kandidata za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma čije se nominacije objavljuju tijekom dva mjeseca. Zanimljiva je činjenica što je glavna uloga najprije ponuđena oskarovcu Robertu Benigniju (“Život je lijep”), koji ju je odbio, pa je umjesto njega u cipele glavnog “junaka” uletio Marcello Fonte i time ostvario ulogu karijere.

Triler “Dogman” u domaća kina stiže od četvrtka, 22. studenoga. n (N.K.)
Možda ste propustili...

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike