Sport
NK OSIJEK

Lončar i Pilj potpisali profesionalne ugovore
Objavljeno 15. studenog, 2018.
- Želimo imati što više igrača poniknulih u našoj školi - rekao je Marin Skender

Vezani članci

KOGA SNIMAJU?

Bulat je već dugo meta Osječana

NK Osijek jedan je od rijetkih hrvatskih prvoligaša koji se ozbiljno orijentira na igrače iz svoje Škole nogometa. Potvrda tog trenda stigla je u obliku potpisivanja profesionalnih ugovora s Marinom Piljem i Danijelom Lončarom koji su se ove jeseni pokazali kao igračka perspektiva osječkog prvoligaša. Obojici je to prvi profi-ugovor.

I zato u Gradskom vrtu nisu sjedili prekriženih ruku, nego su odlučili vezati ta dva mladića na duže vrijeme. Obojica su potpisala ugovore do ljeta 2022. godine pa sada u miru mogu nastaviti igrački razvoj. U klubu su vrlo ponosni na te potpise.

- Ono što čini razliku između nas i ostalih hrvatskih prvoligaša jesu domaći igrači. Želimo imati što je više moguće nogometaša koji su poniknuli u našoj školi nogometa ili na području Hrvatske. Pilj i Lončar ove su jeseni pokazali kako se uspješno mogu nositi s izazovima prvoligaškog nogometa. Osim toga, nagrađeni su zbog poštenog i marljivog pristupa obvezama. Ne znam koji se naš prvoligaš može pohvaliti da u zapisniku utakmice HT Prve HNL ima dvoznamenkasti broj hrvatskih igrača, a od toga uvijek njih šest-sedam poniknulih u vlastitoj školi nogometa - rekao je Marin Skender, glavni skaut i pomoćnik sportskog direktora NK-a Osijek.

Željni dokazivanja
Put Marina Pilja i Danijela Lončara bio je na neki način sličan. Obojica su poniknula u Školi nogometa NK-a Osijek, ali nisu očajavala kada nisu odmah dobila priliku ući u prvu momčad. Potražili su sreću u drugim sredinama i to se pokazalo kao odličan potez za njih jer su kroz konstantno igranje dobili priliku za povratak u Gradski vrt. Marin Pilj uskoro će napuniti 22 godine. Navijači Osijeka već su se mogli uvjeriti u njegovu polivalentnost. Može igrati u veznom redu, na krilnim pozicijama, pa ako treba i u samom vrhu napada. Svoj igrački napredak od povratka u redove bijelo-plavih ove zime potvrdio je lijepim pogotkom iz slobodnog udarca u posljednjem prvenstvenom kolu protiv Slaven Belupa.

- Sretan sam zbog potpisivanja ugovora i činjenice da struka u klubu vjeruje u mene. Smatram kako je za mladog igrača uvijek najvažnije igrati i zbog toga sam svojevremeno i napustio Osijek. Seniorska iskustva skupljao sam u Belišću i Novigradu, a ove zime dobio sam poziv za povratak u Osijek. Igrao sam za drugu momčad, od ove sezone počeo sam dobivati prilike i u prvoj. Sad ćemo vidjeti što će se dalje događati - rekao je Marin Pilj.

Nakon što je majstorski pogodio iz slobodnjaka u Koprivnici, nameće se pitanje tko će ih sad pucati - Bočkaj ili on?

- Ta je odluka na treneru Zoranu Zekiću - sa smiješkom je odgovorio Pilj.

Danijel Lončar (21) mlađi je godinu dana. On je defenzivac koji može pokriti sve pozicije u posljednjem redu, u što smo se uvjerili tijekom susreta protiv Dinama kada je igrao lijevog beka, što je mjesto koje mu najmanje odgovara, ali je posao odradio vrlo dobro.

- I ja želim zahvaliti svima u klubu na pruženom povjerenju i profesionalnom ugovoru, vjerujem kako ću pruženo povjerenje i opravdati na terenu. Za mene je ova sezona skupljanje seniorskog iskustva. Igrao sam europske utakmice i derbije HNL-a i u njima sam saznao kako mogu igrati na toj razini. Bilo je u početku malo straha kada se prvi put sretneš s takvim utakmicama. Do ove sezone karijeru sam proveo u Čepinu, BSK-u i drugoj momačdi Osijeka čiji sam član od prvog dana njezina osnutka. Napredak su mi usporile i ozljede koje su me pratile dok sam bio mlađi - predstavio se Danijel Lončar.

Tko je sljedeći?
Prema onome što smo vidjeli od druge momčadi Osijeka, nećemo biti iznenađeni ako u sljedećim mjesecima sličnih predstavljanja bude još. Neki od tih igrača, poput Josipa Špoljarića, već imaju profi-ugovore, a drugi su, pak, stipendisti, ali to bi se brzo moglo promijeniti.

- Moram biti iskren, draže mi je na ovaj način predstavljati igrače koji su poniknuli u našoj Školi nogometa nego pojačanja koja dovodimo sa strane. Osijek ima tradiciju stvaranja i etabliranja mladih igrača i tim putem želimo nastaviti. Vjerujem kako su Pilj i Lončar samo prvi u nizu mlađih igrača koji će uskoro postati profesionalci. Opet kao posebno važan detalj naglašavam želju i strast kod tih igrača da zaigraju pred osječkom publikom. To uvijek čini razliku. O tome tko će biti sljedeći, ne bih želio špekulirati, ali u drugoj momčadi ima dosta igrača koji imaju stipendijske ugovore u kojima postoji stavka po kojoj klub uvijek može aktivirati profi-ugovor. Vjerujem kako neće proći puno vremena a da ćemo imati priliku predstaviti još neke od tih mladih snaga - rekao je Alen Petrović, sportski direktor NK-a Osijek.

Dalibor Keler
Možda ste propustili...

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike