Novosti
ODLUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

Od svibnja najviša cijena minute poziva u Uniji bit će 19, a SMS-a šest centa
Objavljeno 15. studenog, 2018.

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su velikom većinom podržali uredbu kojom će se sniziti cijene međunarodnih poziva unutar Europske unije, povećati ulaganja u razvoj mreža visokih kapaciteta i osigurati veća zaštita potrošača.

- Veliko je zadovoljstvo kada nešto na čemu si dugo radio bude konačno izglasano. U Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača trudili smo se da međunarodni pozivi budu izjednačeni s domaćima, ali na kraju je kompromis da će maksimalne cijene minute poziva u EU-u biti 19 centa, a SMS-a šest centa. To je jako dobra vijest i za potrošače u Hrvatskoj, gdje cijena ovisno o operatoru i tarifi zna prelaziti pet kuna - kaže eurozastupnica Biljana Borzan (S&D). Te će cijene biti u primjeni od 15. svibnja iduće godine.

Nakon sniženja cijena roaminga, od čega profitiraju potrošači koji putuju u inozemstvo, ovo su odlične vijesti i za potrošače koji iz svoje države zovu u EU, a kojih je ipak znatno više. Istraživanje Europskog udruženja za zaštitu potrošača (BEUC-a) pokazalo je da je stvarni trošak minute inozemnog poziva za operatore 0,014 eura po minuti, a za potrošače ta cijena dosegne i 1,99 eura po minuti. Prema toj računici, operatori na međunarodnom pozivu zarade i do pet tisuća posto. SMS poruke operatorima donose profit od tisuću posto. - U Hrvatskoj se građani najviše žale na telefonske operatore. Ovom uredbom povećat će se prava korisnika, koji će moći lakše mijenjati operatore i zatražiti naknadu - objašnjava Borzan.

Novim paketom mjera potaknut će se ulaganje u razvoj 5G povezivosti u svim većim europskim gradovima do 2020. godine. Zastupnici Europskog parlamenta složili su se da je pristup suvremenim internetskim i digitalnim uslugama potrebno osigurati i u ruralnim područjima, a ne samo u urbanima. "Brže, kvalitetnije i fleksibilnije usluge uz maksimalnu zaštitu potrošača, njihovih podataka i privatnosti moraju biti u središtu djelovanja ovog područja. Telekomi su unutar državnih granica bili moćan oligopol, što je u pojedinim članicama usporavalo razvoj usluga i potrošače stavljalo u nezavidan položaj", rekla je hrvatska zastupnica Ruža Tomašić (ECR).

Države članice trebat će osigurati jednak pristup te izbor elektroničkih komunikacijskih usluga osobama s invaliditetom, a uspostavit će se i obrnuti sustav za uzbunu 112. Njime će se građane SMS porukom obavještavati o neposrednim prirodnim katastrofama, nadolazećim požarima, poplavama, kao i o terorističkim napadima i sličnom.

Igor Mikulić
Operatori na međunarodnom pozivu zarade i do pet tisuća posto, a SMS im donosi profit od tisuću posto