Novosti
MUP KUPUJE I UDOMLJUJE PSE

Pse obučavaju tehnikama koje ne uključuju kažnjavanje
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Ministarstvo najavljuje i skori novi susret s voditeljima skloništa

Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je kupnju većeg broja pasa za obuku, "radno mjesto" mogu očekivati ne samo psi Ministarstva obrane, s kojim MUP ima ugovor o suradnji, nego i oni koje im ponude sve civilne, pravne i fizičke osobe, ali i voditelji skloništa za napuštene pse te udruge koje se skrbe o napuštenim psima. Potvrdio je to za Glas Slavonije MUP, dodavši kako će ponovo će uspostaviti kontakt sa skloništima odnosno udrugama, i to nakon što je u travnju ove godine u policiji udomljen As - pas iz azila.

- Ponovo će MUP kontaktirati s tim ustanovama kako bi se iniciralo nastavljanje udomljivanja napuštenih pasa za potrebe Ministarstva. Unatrag godinu dana, otkako se počeo provoditi projekt udomljavanja pasa iz skloništa za napuštene životinje, Ministarstvo je nabavilo i školovalo tri psa i to je značajan broj. Na samom početku provođenja projekta voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš i službenici Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa održali su radni sastanak sa predstavnicima skloništa, kao i udrugom Prijatelji životinja. Tom prilikom prezentirane su im osobine pasa koje su od interesa za Ministarstvo, kao i način obuke pasa u Centru – stoji u MUP-ovu odgovoru.

Postupak nabave pasa, kažu nadalje, sastoji se od nekoliko faza. Nakon što instruktor testira pse, oni koji su uspješno prošli testiranje idu na veterinarski pregled. Bude li utvrđeno da je pas zdrav, ostaje u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, i to u probnom razdoblju od mjesec dana. Tek se potom psa kupuje, a isti postupak vrijedi za kupnju od civilne, pravne i fizičke osobe ili pak iz skloništa za napuštene životinje. Ovisno o rezultatima testiranja, objašnjavaju u MUP-u, pas počinje obuku, čije trajanje ovisi o namjeni. Naime, mogu biti dresirani za detekciju droge, eksploziva ili za zaštitno-tragačke namjene. Obuka u pravilu traje od šest do devet mjeseci.

- U Centru se koriste najnovije metode i tehnike koje se ne baziraju na kažnjavanju, nego na poticanju željenog ponašanja psa njegovim nagrađivanjem. Tako su psi više motivirani, razviju samopouzdanje i žele surađivati te brže uče - kažu u MUP-u, kao i to da se u Centru provodi školovanje policijskih službenika, odnosno vodiča, i pasa, koji čine tim. Nakon školovanja u Centru timovi odlaze na rad u svoje ustrojstvene jedinice na području cijele Hrvatske.

Jedan takav tim, i to sa psom udomljenim iz skloništa za napuštene životinje u Liču, selu u Gorskom kotaru, podsjetimo, otišao je ove godine u Vukovarsko-srijemsku policiju. S njim je na obuci radio voditelj Centra Berislav Lankaš, koji je naglasio da uz njemačke ovčare obuku mogu proći i druge pasmine. Bio je tako na obuci i Jack Russel terijer, belgijski ovčar te mješanac labradora i ovčara, ali i njemački ptičar.

Marija Mihelić
U OBZIR DOLAZE SVE PASMINE
Pas namijenjen za obuku mora imati između 12 i 36 mjeseci, a u obzir dolaze mužjaci i ženke svih pasmina, ovisno o trenutnim potrebama MUP-a. Oglas za kupnju otvoren je do kraja 2018., odnosno do ispunjenja godišnje kvote planirane kupnje pasa. Prijava je moguća na adresu: Policijska akademija, Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u Zagrebu, Avenija Gojka Šuška 1. Također, moguće je podnijeti prijavu faksom na broj 01/2426497, odnosno mailom na adresu covdsp@mup.hr. Dodatne informacije mogu se dobiti svakim radnim danom od 7.30 do 14.30 pozivom na brojeve 01/2426371 i 01/2426317.

Obuka se provodi tako da se manipulira nagonima psa prema loptici, jutenoj kobasici, krpi i sličnim igračkama. Ako, recimo, pas treba proći stube i učini to uspješno, biva nagrađen, a to je ujedno i dobra motivacija za daljnju obuku. Da je to točno, potvrdila je i uspješna obuka cijele grupe pasa iz travnja ove godine. Obuku će uskoro završiti, među ostalima, Jack Russel terijer i njemački ptičar. Uspješno je svoje školovanje prošao i njemački ovčar As, o kojem smo pisali u travnju ove godine.