Regija
OPĆINA MAGADENOVAC POKAZALA KAKO ZADRŽATI STANOVNIKE

Uz pomoć Općine, mlade obitelji kuću mogu kupiti - za 2 do 4,5 tisuća eura
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Osigurano je 105.000 nepovratnih kuna za pet obitelji, a do kraja godine izdvojit će se još 150.000 kuna
MAGADENOVAC/ŠLJIVOŠEVCI/LACIĆI

Za Općinu Magadenovac i njezine mlade stanovnike i obitelji jučer je bio povijesni dan: u prostorima Općine jučer je s načelnikom Stjepanom Živkovićem prvih pet mladih obitelji potpisalo ugovore za sudjelovanje u Programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji, u sklopu kojeg im magadenovačka Općina sufinancira kupnju građevinskog zemljišta ili stambenog objekta, kao i rekonstrukciju i adaptaciju stambenog prostora na području općine. Općina Magadenovac postala je tako jedna od prvih jedinica lokalne samouprave u Slavoniji i Baranji, ali i Hrvatskoj, koja je prešla s riječi na djela i konkretnim mjerama pokazala načine i smjer kako se boriti protiv rastućeg problema iseljavanja mladih s ovih prostora.

Nitko ne želi graditi
Za Mjeru 1, koja se odnosi na financijsku pomoć za kupnju nekretnine, po 30.000 nepovratnih kuna dobili su Josip Marić iz Šljivoševaca te Maja Štraub iz Lacića. Za adaptaciju stambenog prostora po 15.000 nepovratnih kuna dodijeljeno je Jurici Pleši iz Beničanaca, Saši Epertu iz Šljivoševaca te Željku Plužariću iz Magadenovca. U ovom prvom krugu magadenovačka Općina iz svog je proračuna već izdvojila i korisnicima na račune isplatila ukupno 105.000 kuna, a kako bi do kraja ove godine trebalo biti potpisano novih osam ugovora, iznos za ovu namjenu popet će na više od četvrt milijuna kuna, preciznije 255.000 kuna, što je za 55.000 kuna više nego što su Magadenovčani prvobitno planirali. No to ih ni najmanje ne brine jer predstojećim rebalansom proračuna planiraju osigurati potrebna sredstva za stambeno zbrinjavanje svojih mladih obitelji. Od novih osam ugovora vrijednih ukupno 150.000 kuna, dva će biti za kupnju nove nekretnine, a šest za adaptaciju kuća mladih obitelji, koje su se obvezale u njima živjeti najmanje 10 godina. Interesa nema jedino za gradnju novih objekata.

Ova mjera toliko je oduševila mlade obitelji na ovim prostorima da je već sada počelo krojenje liste zainteresiranih koji jednu od ovih mjera žele koristiti u sljedećoj godini i pripremaju dokumentaciju. Istovremeno, Općina radi na pripremi osiguravanja sredstava za ovu namjenu da bi se izašlo u susret svima kojima je prijeko potrebna ovakva vrsta pomoći kako bi se zadržali u maloj općini s velikim srcem za novorođenčad, djecu, mlade, studente, socijalu, stanovništvo treće životne dobi…

Maja Štraub (32), koja je uz pomoć nepovratnih sredstava u sklopu ovog programa za svoju četveročlanu obitelj, u kojoj su suprug i dvoje djece, kupila kuću u Lacićima za 45.000 kuna, ne skriva da će joj pomoć Općine od 30.000 kuna za ovu namjenu itekako dobro doći jer je riječ o starijoj nekretnini na kojoj u cijelosti treba mijenjati krovište, stolariju, podove i druge dotrajale dijelove.

- Kad smo čuli da je predložena ova mjera za kupnju prve nekretnine mladim obiteljima, većina je bila skeptična uz konstatacije da od toga neće biti ništa. Baš zato mi je iznimno drago što imam priliku vlastitim primjerom posvjedočiti da je ta mjera istinski zaživjela i da se po broju predanih zahtjeva već sada pokazala iznimno uspješna.

Izniman uspjeh mjere
Pogotovo je to važno u sadašnje vrijeme kada sve veći broj mladih odlazi sa sela u gradove ili u druge države, kada nam je broj umrlih već godinama veći nego broj rođenih i kada nam je svaka kuna dobrodošla. Ova je financijska pomoć mladima iznimno dragocjena kako bi se mogli osamostaliti i, naravno, pridonijeti oporavku demografske slike u svom okruženju - poručuje Maja pokazujući nam ponosno svoju kuću u Lacićima, za koju zajedno sa suprugom već sada ima velike planove.

Željko Plužarić iz Magadenovca 33-godišnjak je u čijoj su obitelji supruga i troje djece. Jedini je zaposlen u obitelji i naglašava da će im u sadašnjoj situaciji sredstva Općine značajno pomoći budući da kreću u adaptaciju stambenog prostora.

- Čisto sumnjam da bismo se samo s jednim primanjem usudili upustiti u radove adaptacije koje planiramo, a koji su nam prostorno zbog troje djece itekako potrebni - kaže Magadenovčanin.

Mještanin Beničanaca, Jurica Pleša (34), uz novčanu pomoć Općine provest će dugo željenu energetsku obnovu na svojoj kući - obnovu krovišta i fasade te centralnog grijanja. Najmlađi među potpisnicima ugovora, 25-godišnji Josip Marić iz Šljivoševaca, tek je nedavno uplovio u bračnu luku, no zahvaljujući pomoći svoje Općine, nedavno je zajedno sa suprugom postao vlasnikom obiteljske kuće u središtu Šljivoševaca vrijedne oko 9.000 eura, za koju mu je Općina poklonila gotovo polovicu novca. Kako oboje rade, ostat će im dovoljno sredstava za renoviranje i preuređenje, koje je već u punom jeku i koje nam je s ponosom pokazao.

Lidija Aničić
obveza
Potpisnik u kući mora živjeti bar 10 godina
Najdragocjeniji kapital su mladi ljudi
“Kada smo prije godinu dana počeli raditi na realizaciji ovoga, shvatili smo da bi nam to u ovom trenutku trebao biti najvažniji od svih projekata jer nema dragocjenijeg kapitala od mladih ljudi!”, naglasio je u prigodi potpisivanja ugovora načelnik Općine Magadenovac Stjepan Živković i dodao: “Badava nam sva infrastruktura, škole, vrtići i domovi ako ne možemo napraviti ništa na zaustavljanju napredovanja ove bijele kuge koja nije poštedjela ni naše prostore. Broj stanovnika i kod nas drastično opada, nekih većih infrastrukturnih projekata više nećemo imati, stoga smo se sada okrenuli prije svega mjerama kako zadržati djecu i mlade u našoj sredini, gdje nam najteže od svega pada kada čujemo da su se naša djeca ispisala iz škole ili vrtića zbog preseljenja i odlaska u potrazi za boljim životom.”
Nagodinu povećavaju i porodiljne naknade
Osim što su najavili da u nepovratnu pomoć od sljedeće godine planiraju uključiti i suvlasnike naslijeđenih nekretnina, Magadenovčani kažu da će u 2019. godini još veća sredstva iz proračuna predvidjeti za ovu namjenu. Uz to, postojeće porodiljne naknade sa sadašnjih 2000 kuna po novorođenom djetetu žele povećati na 3000 kuna za prvo, 5000 za drugo i još veće iznose za svako sljedeće dijete. Očekuju da bi i ova mjera trebala imati utjecaja na porast broja novorođene djece u općini, kojih u prosjeku godišnje bude dvadesetak, a ove ih je godine bilo samo 12! I broj nezaposlenih u općini spustio se na manje od 100 osoba, što do sada nije zabilježeno.

Nadaju se da će i na državnoj razini ozbiljnije prići rješavanju problema iseljavanja i demografskog starenja, i u to uključiti vrhunske stručnjake - dok ne postane prekasno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana