Regija
REGISTRIRANO 3500 DIJABETIČARA

U Požegi i ambulanta za dijabetičko stopalo
Objavljeno 14. studenog, 2018.
POŽEGA - Međunarodna federacija za dijabetes ove je godine za Svjetski dan dijabetesa odabrala temu "Obitelj i dijabetes". Istaknuta je uloga obitelji u prevenciji, edukaciji, zbrinjavanju i njezi vezano uz dijabetes. Na većinu čimbenika rizika na koje možemo utjecati (prehrana, tjelovježba, debljina…) može utjecati i oboljeli. Dobro educirana obitelj može puno pomoći u podizanju kvalitete skrbi za oboljele i sprječavanju komplikacija.

U Hrvatskoj je registrirano gotovo 300.000 osoba s dijagnozom dijabetesa.

Obilježavajući Dan dijabetesa Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije je u Općoj županijskoj bolnici organizirao edukaciju građana, kontrolirali su vrijednosti šećera u krvi, krvnog tlaka i računali postotak masnog tkiva te davali savjete.

- Velika uloga u borbi protiv dijabetesa je na obitelji jer obitelj je ta koja treba paziti na oboljele. Na području naše županije imamo više tisuća ljudi koji imaju dijabetes, a samo njih 3500 ima dijagnozu. Neotkriveni dijabetes je opasan i nakon nekoliko godina imamo problema sa srcem, očima, bubrezima.... Svaka osoba iznad 40 godina, koja ima višak kilograma, može smatrati da ima predispozicije za dijabetes. Stoga svatko treba bar jednom godišnje napraviti pretragu – istaknula je voditeljica Službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević.

Pri OŽB-u djeluje i Ambulanta za dijabetičko stopalo u kojoj rade dr. Ivan Kajinić, internist-endokrinolog, i dr. Ferdinand Slišurić, vaskularni kirurg, koji su predstavili rad te ambulante.

- Naše bolesnike moramo naučiti da promijene životne navike i povećaju fizičku aktivnost. Na taj način možemo kroz preventivu spriječiti brojna i velika liječenja - rekao je dr. Kajinić.

- Kada dođe bolesnik k nama u bolnicu na Odjel kirurgije, onda je to već problem. Stoga mi želimo da se naglasi prevencija, osobito prevencija dijabetičkog stopala koje ima velik broj bolesnika s dijagnosticiranom šećernom bolesti - rekao je dr. Slišurić. AGM Kruna
Najčitanije iz rubrike