Regija
POZITIVNA STRANA – NAKON RATA, UMJETNOST

“Original by Vukovar” - kolekcija Darije i Jelene
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Darijine slike predložak su za majice koje će u cijelosti biti vukovarski proizvod
VUKOVAR - Unatoč strahotama rata u Vukovaru 1991. godine, njihova je svakodnevica 27 godina kasnije obojena pozitivnim stavom, a život u današnjem Vukovaru (pod)nose - s osmijehom. One su Darija Matković Živković (46) i Jelena Zera Gavrić (37), jedna umjetnica, druga poduzetnica, dvije prijateljice što dijele istu želju da baš u svom, napaćenom Vukovaru ostanu, i opstanu, a sada i čineći iskorak u ideji "Original by Vukovar".Tako bi se, naime, mogla nazvati njihova kolekcija s Darijinim umjetničkim potpisom i Jeleninim brendiranjem jer bit će to u svakom segmentu rada - vukovarski proizvod.

Majice La Donna
- Ideja je došla spontano, nekako usputno, kroz naša svakodnevna, vukovarska druženja - kazuje Darija, koju Vukovarci znaju i po izložbama njezinih slika koje, svaka na drukčiji, ali njoj svojstven izričaj, prikazuju ženu viđenu kroz neiscrpnu raznolikost boja, oblika, detalja.... Slike su to kojih već ima posvuda po Europi (a i u Australiji i Americi) jer ih Darija, inače već gotovo dva desetljeća vlasnica frizerskog salona "MD" na vukovarskoj Mitnici, rado poklanja. Upravo te neobične, i tražene, Darijine slike i predložak su za kolekciju majica nazvanu La Donna, koja će nositi oznaku "Made in Vukovar".

- Svaka majica bit će unikat, a svaki detalj, od pamuka, preko krojenja i šivanja, otiska i veza do promocije radimo u suradnji isključivo s vukovarskim obrtnicima. K tome, i materijali su domaći - dodaje Jelena, vlasnica vukovarske tvrtke "Alius" za poslovno savjetovanje.

Inače, neobični i, ponajprije, veseljem pršteći umjetnički radovi Darije Matković Živković kroz godine su stekli brojne poklonice; izrađuje unikatni nakit, slike, svojim "majicama veselicama" razveselila je brojne prijateljice, a odnedavna ručno izrađuje i tepihe, dok je zanimljivost mnogih njezinih radova - reciklaža.

- Tepisi nastaju od odjeće koju smo odbacili, a za svaki mi je potreban cijeli dan, od jutra do ponoći – reći će Darija o svojim šarenim i razigranim tepisima, dok "majice veselice" nastaju od običnih T-shirtova koje prekroji, ukrasi perlicama, našije im ukrase koje je sama krojila i šivala.

Žene kao simbol
Darijina kreativnost, inače, ne čudi one koji je poznaju jer dolazi iz umjetničke obitelji; njezin je otac kipar s brojim poznatim radovima, nerijetko tematike iz Domovinskog rata, i ratni je zapovjednik obrane Bogdanovaca, Ivan Matković-Lasta. Rat je teško pogodio i Jelenu, čiji je otac Mihajlo Zera među 200 žrtava masovne grobnice na Ovčari.

- Uvijek smo obje razmišljale kako valja raditi nešto pozitivno, umjesto stalnog okretanja prema ratu, mada je sve proživljeno ‘91. uvijek s nama i tu prošlost ne smijemo i ne možem zaboraviti. Vukovar jest obilježen stradanjem i tugom, ali to ne znači da se ne trebamo, svatko od nas, okrenuti kreiranju budućnosti. Vukovar je, na koncu, zaslužio bolje danas, bolje sutra - kazat će Jelena Zera Gavrić. U tom kontekstu i nastala je ideja o brendu iz Vukovara.

- Slika žene u našoj kolekciji nosi i simboliku jer žene Vukovara su u ratu 1991. bile majke i supruge koje su brinule i strepile, žrtve koje su trpjele zlostavljanja, žene su ratovale, i sve su to preživjele. Postale su simbol iščekivanja i boli. A Darijine žene sa slika, mada ponekad i s tugom u oku, kroz svoju zaraznu živahnost nose optimizam koji nam svima treba - kazuje Jelena koja povezuje nekoliko vukovarskih obrtnika u zaživljavanju kolekcije "Original by Vukovar". Izrađeni su prvi uzorci, a vrlo brzo krenut će i proizvodnja, za koju kane dobiti i oznaku Hrvatske kvalitete.

- Krećemo, dakako, iz našeg grada, a onda ćemu kolekciju nastalu u gradu Vukovaru pokazati i drugdje po Hrvatskoj - zaključit će obje.

Kreatorice brenda iz Vukovara, Darija i Jelena, istaknut će na kraju kako je misao vodilja cijele priče - pozitivnost uslijed bola što ga ostavlja ratno stradanje, više osmijeha na licima Vukovarki i Vukovaraca!

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike