Osijek
GRADSKA BLAGAJNA

Grad rebalansom smanjuje proračun za 90 milijuna kuna
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Novac za kapitalne projekte ne bi mogao biti utrošen ove godine zbog dinamke radova, objašnjavaju u Gradu

Pred vijećnicima Gradskog vijeća u ponedjeljak će gradonačelnik Ivan Vrkić i njegove stručne, prije svega financijske, službe braniti prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu i prijedlog proračuna za 2019. godinu.

Nakon što je prvim rebalansom u lipnju ove godine prvotno usvojeni proračun s 591 milijun kuna podignut na 628 milijuna kuna, sada se prihodi i primitci, odnosno rashodi i izdatci proračuna za tekuću godinu ipak smanjuju za 90,6 milijuna kuna, to jest na iznos od 536 milijuna kuna.

Nekoliko je razloga za donošenje posljednjih izmjena, a najveći je realizacija projekata koji se velikim dijelom financiraju sredstvima dugoročnih kredita, izvanproračunskih korisnika i EU proračuna. Ta se sredstva, naime, neće utrošiti planiranom dinamikom pa su predložena smanjenja proračunskih stavki vezana upravo uz navedene izvore. Pojednostavljeno, shvatilo se kako se zbog tempa realizacije velikih projekata, primjerice izgradnje Edukativnog informativnog turističkog centra s Trgom Vatroslava Lisinskog (Tvrđa), energetske obnove dijela škola i vrtića, gradnje novog vrtića u Višnjevcu, gradnje reciklažnih dvorišta.... neće ove godine iskoristiti sva prvotno planirana sredstva. U gradskoj su upravi stoga malo "ispuhali" balon za ovu godinu, ali kako je riječ o projektima koji se realiziraju (i financiraju) kroz nekoliko godina, ta se sredstva već u idućem proračunu vraćaju na svoje pozicije.

Bitno je naglasiti kako je razlog za rebalans i dijelom rast (istina blag) općih prihoda. Predlagatelj daje na uvid dobro punjenje s osnova prihoda od poreza na promet nekretnina - ta se stavka povećava za 3,7 milijuna kuna. Među prihodima koji su "podbacili" su oni od prodaje zemljišta, posebice planirane prodaje zemljišta u gospodarskim zonama.

Vezano uz "neplanirano" povećanje rashodovne proračunske strane, dobitnik je GPP s nova dva milijuna kuna, a povećana je i stavka sudjelovanja Grada Osijeka za plaće djelatnika u produženom boravku. Smanjeni su materijalni rashodi, a primijetit će se kako su na rashodovnoj strani rasli izdatci za zaposlene za 1,5 milijuna kuna. No, kako stoji u obrazloženju, ovo se povećanje u pravilu odnosi na otpremnine za prijevremeni odlazak u mirovinu djelatnika gradske administracije. Njima prestaje radni odnos ove godine, pa će uštede na temelju njihovih plaća biti vidljive u planiranju proračuna za iduću godinu. Prijedlog proračuna za 2019. godinu penje se na iznos od 692 milijuna kuna, što je jedan od većih iznosa osječkog proračuna kroz njegovu noviju (proračunsku) povijest. Razlog je tome što se u toj godini nastavlja s (još aktivnijom) realizacijom spomenutih (i drugih) kapitalnih projekata. No, uz to osiguravaju se daljnja sredstva kojima se želi potaknuti razvoj grada i u gospodarskom i u društvenom te socijalnom smislu. Tako će se osigurati osam milijuna kuna za daljnje mjere poticanja poduzetništva, ovaj put s naglaskom na zapošljavanje. Nastavlja se s programom produženog boravka u osnovnim školama, osiguravaju se sredstva za nabavu udžbenika, povećavaju se sredstva za sport i kulturu...
Dario Kuštro
UREĐENJE KULTURNOG CENTRA
Od planiranih aktivnosti za iduću proračunsku godinu u sklopu razvojnih programa planirano je uređenje Poslovno-kulturnog centra Eurodom i njegovo stavljanje u planiranu kulturno-poslovnu funkciju. Potom gradnja Centra za obnovljive izvore energije, a u energetsku bi obnovu trebali i Gradski bazeni te dvorana Zrinjevac. Počet će se i s realizacijom projekta krematorija.
536

milijuna kuna iznos je gradskog proračuna za 2018. godinu koji se predlaže rebalansom

692

milijuna kuna predloženi je gradski proračun za 2019. godinu
Najčitanije iz rubrike