Mozaik
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "DAVIS CUP"

Sportske fotografije nagrađivane autorice Dane Anders nose puno emocija
Objavljeno 15. studenog, 2018.

U Galeriji Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci svečano je otvorena izložba sportske fotografije "Davis Cup" autorice Dane Anders.


Autorica izložbe Dana Anders u novinarstvu je od 1968. godine, sportskom fotografijom bavi se od 1979., a njezino je područje ponajprije tenis. Godinama prati najveće teniske turnire te objavljuje u više uglednih novina, a njezine se fotografije mogu naći i u značajnim knjigama o tenisu. Imala je velik broj samostalnih izložbi, a posebno se rado sjeća zajedničke izložbe s Gordanom Panićem, fotoreporterom Glasa Slavonije, u Vinkovcima 2010. godine za 30. godišnjicu Teniskog kluba Vinkovci i pet godina turnira Vinkovci Open. Dobila je više značajnih nagrada, a posljednja velika bila je Medien Award für Fotografie (2014.). Poznata je i po humanitarnom djelovanju. Za vrijeme rata u Hrvatskoj 10 godina vodila je humanitarnu organizaciju "Hilfe für Kinder im Krig" (Pomoć djeci u ratu). Za humanitarni rad u Njemačkoj dobila je odlikovanje "Medalja za zasluge za narod", koje dodjeljuje predsjednik države.


- Ideju za ovu izložbu u Vinkovcima dao je Zdenko Rečić, ravnatelj Gradskog kazališta "Joza Ivakić", odmah sam to prihvatila, prihvatila sam njega kao čovjeka koji se tenisom bavi cijeli život. Na ovoj izložbi mogla se vidjeti teniska reprezentacija Hrvatske, no našle su se i fotografije Nadala, Federera i Đokovića te poznate svjetske tenisačice. Ove fotografije snimljene su unatrag tri godine, međutim ima i fotografija koje su i starije, no svaka fotografija ima svoju priču i nosi neku emociju. Misao vodilja uvijek je tenis jer ga obožavam, i to najviše volim fotografirati, a gotovo sam 40 godina u tenisu. Pratim tenis naših igrača najviše i ja mislim da u Hrvatskoj gotovo da ne postoji fotograf koji je sve hrvatske igrače pratio na svim turnirima. Na ovoj je izložbi postavljena bila replika popularne ‘‘salatare‘‘ iz 2005. kada su naši igrači prvi put osvojili Davis Cup u Bratislavi - rekla je Dana Anders, autorica izložbe koja je okupila zaljubljenike u bijeli sport.


Na ovoj izložbi, moramo spomenuti, našla se i fotografija fotoreportera Glasa Slavonije Gordana Panića koji je fotografirao Marina Čilića u vrijeme profesionalnog teniskog turnira održanog u Vinkovcima.


Prema riječima Nikoline Babić, predsjednice Hrvatskog teniskog saveza, dobro je poznat rad Dane Anders i sa zadovoljstvom je došla u Vinkovce na otvorenje izložbe.


- Kad gledamo fotografije, sjećamo se svih onih trenutaka koje smo zajedno s našim igračima proživjeli. Ono što je posebno na ovim fotografijama, vidi se se emocija na mnogih licima naših igrača. Zahvaljujemo Dani Anders što nam je ovom izložbom uspjela oživiti uspomene kroz sve ove godine Davis Cupa. Sada nas očekuje finale u Francuskoj od 23. do 25. studenoga gdje vjerujemo da ćemo drugi put osvojiti Davis Cup i da će popularna ‘‘salatara‘ doći u Hrvatsku - rekla je Nikolina Babić, predsjednica Hrvatskog teniskog saveza.


Moramo također spomenuti da je nuštarski pjesnik Nikola Mihaljević-Nikica u prigodi svečanog otvorenja posvetio jednu pjesmu Dani Anders i uime svih zahvalio na dosadašnjem radu koji je, kako su svi posjetitelji izložbe rekli, bio više nego odličan.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike