Mozaik
TATOO MAJSTOR ZORAN POCRNIĆ - ŽVAKI IZ OSIJEKA

Tetoviranje je zapravo psihologija jednostavnosti
Objavljeno 15. studenog, 2018.
Napravio je bajku o tetoviranju kao želju potpunog shvaćanja tetoviranja

Koliko ste puta čvrsto odlučili tetovirati se, vjerojatno nebrojeno i k tome u glavi smislili što želite, koje veličine, s kolikom otprilike cijenom i kojim ciljem. I onda samouvjereno došli kod tattoo majstora, on vas iscrtao, vi s osmijehom od uha do uha, a nakon par godina, upitnik, što je meni ovo trebalo?

Ovo je priča o čovjeku koji tetoviranje ne gleda čak ni kao umjetnost nego kao psihologiju. Zoran Pocrnić - Žvaki popularni je tattoo majstor iz Kapucinske ulice u Osijeku koji klijentelu ima po cijeloj Europi i kako reče, na naš poziv, ni u kom slučaju se nije odazvao zbog vlastite reklame, nego da predstavi istinsku čar tetoviranja. U tom pravcu Žvaki je prije nekoliko godina napisao Vodič o tetoviranju, a nedavno i bajku o tetoviranju pod nazivom ‘‘Čudesan svijet tetoviranja‘‘ prilagođenu svakom uzrastu:

- Rijetko tko je imao mogućnost imati tetovažu kakvu je on izabrao, a da svom artistu nije postavio granice. U svemu tome izgubila se kreativnost koja nas potiče i izvlači iz nas ono najbolje, a to je raznolikost. Tetovaže danas postaju sve sličnije i taj se krug eksponencijski smanjuje dok u budućnosti jednostavno ne budu hodali svi s istim motivima, a tom će se pojavom i svijet tetoviranja pomalo gasiti. Upravo zbog toga ja tetoviranju prilazim kao psihologiji. Kada mi klijent dođe, prvo ga uvedem u svoju ‘‘kuhinju razgovora‘‘ želeći mu prezentirati jednostavnom pričom i narodskim jezikom, koji svi najbolje razumiju, što znači tetovirati se, da je to odluka za cijeli život. Tetovažu uspoređujem s djetetom, dobiješ ga za cijeli život, a svako je drugačije i jedinstveno. Često mi se događa da nakon sat vremena razgovora klijent napusti studio jer sam ga uvjerio u suprotno, odnosno da dobro razmislili hoće li se upustiti u tu avanturu. Svi se boje tetoviranja, ne govorim ovdje o bolu pri samom radu, nego o strahu u sebi pri odluci i konačnom rezultatu. Zato tvrdim da svaki klijent mora biti potpuno siguran u sebe, svoju želju i prije svega smisao te želje – kaže Žvaki. Bajka je uistinu nešto posebno, odnosno kako sam kaže, unikatno, motiv mu je bila njegova 11-godišnja kćer Sara i svijet tetoviranja s kojim živi:

- Razmišljao sam kako svoje misli prenijeti potencijalnim klijentima koji se upuštaju u svijet tetoviranja jer me čak i moja Sara pitala kada se ona može tetovirati. To mi je dalo ideju da napravim ovu bajku u kojoj sam opisao cijeli proces od želje do konačne odluke o tetoviranju koristeći stvarna imena, motive i ambijente iz svog života. Sara u bajci prolazi kroz osam vrata iza kojih ju čekaju osobe koje nazivam Size, Anatomy, Creativity, Emotion, Priceless, Pinterest, Beauty i Unique i svaka joj daje svoj savjet. Dakle, riječ je o istinskoj odluci pri tetoviranju, moraš znati odrediti veličinu, dio tijela gdje želiš tetovažu, uz koju emociju, po kojoj cijeni, mjestu gdje ćeš doći postaviti tetovažu, njezinu ljepotu i na kraju unikatnost. Sebe sam u bajci nazvao kao Žvaki krojač koji je zamolio Saru da ga upravo tako gleda. Ona želi haljinu, a njega zanima za koju prigodu i tada joj ponudi materijal, u ovom slučaju stil tetovaže. Kada to izabere, krojač joj ponudi kroj koji odgovara materijalu, u slučaju tetovaže to je tehnika izrade, zatim je krojač uzeo Sarine mjere te dodao ukrase koje je htjela, na taj način se radi tetovaža koju želiš, a koja je jedinstvena i nije nigdje viđena. Cilj priče je zapravo da tetoviranje nije ono što čujete ili pročitate. To je proces u kojemu je tetovaža samo usputna pojava, koji vas mijenja kao osobu fizički i psihički za cijeli život. Tom procesu morate pokloniti sve vrijeme svijeta jer će ostati s vama i u vama do kraja života. Nadam se da sam onome koji je pročitao uspio stvoriti drukčiju perspektivu o tetoviranju, to i je moja želja. Nadam se da ću i ovom pojavom u vašem listu nekoga probuditi, ljudi nemojte imati predrasude o tetoviranju ni o tetoviranim ljudima, sve je zapravo u vašoj glavi i vašim mislima – zaključio je tattoo krojač Žvaki koji stvara tetovaže s karakterom, a iz razgovora s njim vidljivo je jedno, tetoviranje je doista psihologija jednostavnosti.
Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

D., ŽELJEZNE PILULE I EXTROFT DIJELIT ĆE POZORNICU S VELIKANIMA

Na INmusic festivalu #16 predstavit će se čak tri izvrsna Superval benda

Najčitanije iz rubrike